Česko vytáhlo do boje za eidam. Proti Nizozemcům

Tomáš Fránek
28. 8. 2008 10:45
Do Bruselu míří česká námitka proti označování potravin
Foto: www.igourmet.com

Brno - Česko oficiálně vytáhlo do boje za eidam, nejvíce vyráběný sýr v zemi.

Česko totiž podalo námitky k nizozemské snaze o ochranu označení Holandský Eidam.

A připojilo se tak k zemím, které proti snaze Nizozemců o registraci eidamu protestují také - proti jsou Rakušané, Němci, Slováci, Dánové, Švédové a Finové.

Stížnost do Bruselo poslaly Českomoravský svaz mlékárenský, Potravinářská komora a společnost Madeta jako největší výrobce sýra typu eidam v tuzemsku.

"Vzhledem k tomu, že eidam je se 40 tisíci tunami ročně nejvíce vyráběným sýrem u nás, je ekonomický zájem na zablokování holandské žádosti zřejmý a vzhledem k dlouhodobé tradici výroby eidamu u nás i plně ospravedlnitelný", uvedl europoslanec Jan Březina.

Podle českých mlékařů nemají Nizozemci na ochranu eidamu nárok. "Ve srovnání se sýry typu Eidam vyráběnými v jiných zemích EU totiž není ničím specifický. Suroviny používané k jeho výrobě se dají získat prakticky kdekoliv, nejsou tedy vázané na území Nizozemska, a rovněž technologický postup výroby Eidamu je po celé Evropě totožný", uvedl Březina.

Evropská komise nyní vyzve státy k dohodě, k té má dojít do půl roku. V případě nedohody vynese Evropská komise rozhodnutí, které bude moci být napadeno pouze žalobou k Evropskému soudnímu dvoru.

Čtěte více:
Nizozemsko má zálusk na Eidam. Slovensko protestuje

 

Právě se děje

Další zprávy