Německo a Británii zachvátila iPhonová horečka

tsc
9. 11. 2007 14:36
V Německu se první exempláře prodaly krátce po půlnoci
Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple
Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple | Foto: Reuters

Londýn / Berlín - Evropa se dočkala. Šílenství jménem iPhone dorazilo. V Německu se první exempláře prodaly krátce po půlnoci ze čtvrtka na pátek, v Británii si budou fanoušci muset počkat do pátečního večera. Informoval o tom server BBC.

Zájemci v ostatních evropských zemích, včetně České republiky, se nového přístroje podle deníku Financial Times dočkají až v příštím roce.

O nový iPhone se zvedla vlna zájmu, a to navzdory obavám, že nové zařízení bude podporováno jen určitým mobilním operátorem. V Anglii jím je O2, v Německu T-Mobile.

Zařízení sice mohou být odblokována, to však anuluje záruční podmínky a telefon by se mohl i poškodit, pokud by do něj uživatel následně stáhl softwarové aktualizace. V USA si ale telefon nechalo odblokovat na čtvrt milionu uživatelů.

Foto: Aktuálně.cz
Operátoři si porcují Evropu pro iPhone

Zařízení firmy Apple se stává kultem. Jeho kritici mu však vyčítají, že iPhone postrádá některé technologie běžné u ostatních výrobců: pracuje jen v pomalejších 2G sítích, což omezuje jeho možnosti při použití jako webového prohlížeče.

Na druhou stranu je možné se s iPhonem připojit přes tzv. Wifi hot spots. Těchto bodů, v nichž je možné využívat rychlý internet zdarma, jsou v Británii tisíce.

Promiňte, že zlevňujeme, vzkázal Apple zákazníkům

Technologii 2G obhajuje i Greg Joswiak, ředitel marketingu iPhonu: "Chtěli jsme vyvinout velmi malé zařízení s nadstandardní výdrží baterie. S 3G by to nebylo možné." Kapacita baterie je oproti největšímu konkurentu iPhonu Nokii N95 téměř dvojnásobná, skoro osm hodin.

Zvláštností iPhonu je, že jej zákazníci nedostanou zdarma k tarifu, ale musí za něj platit. Přesto o koupi nového zařízení projevilo silný zájem deset procent z 16000 dotazovaných britských uživatelů mobilních telefonů.

 

Právě se děje

Další zprávy