Nebezpečným výrobkům vévodí hračky

Tomáš Fránek
26. 7. 2006 14:00
Brno/Brusel - Z jednadvaceti výrobků, jejichž prodej a používání kvůli možnému ohrožení zdraví lidí zakázaly za uplynulý týden úřady po celé Evropě, bylo dvanáct hraček.

Z trhu úřady nařídily stáhnout minimotorky, dětské žehlicí prkno, skateboardy, dětské pistole a plyšová nebo dřevěná zvířata. Důvod je ve všech případech stejný: dětem při používání těchto hraček hrozí vážné úrazy, uškrcení, udušení, poranění rukou nebo popálení.

Hračky po celé Evropě

A hračky, které většinou pochází z Číny nebo se u nich nepodařilo zjistit, kde byly vyrobeny, musí zmizet z prodeje po celé Evropě, od Velké Británie přes Španělsko, Švédsko, Maďarsko, Slovensko, Česko až po Řecko.

Na Slovensku se tak nesmí dál prodávat dětská kovová pistole, která vydává hlasitější zvuky, než povolují normy, a hrozilo tak poškození sluchu. Plyšové žáby a psi nabízené v obchodech v Řecku zase obsahovali výrazně více olova, než povolují normy, existovalo nebezpečí otravy dětí.

České úřady zase zakázaly prodej kostky vyrobené v Hongkongu vydávající různé zvuky, a to kvůli chemickému nebezpečí.

Hračka, která se objevila v několika prodejnách po celé zemi, totiž podle rozborů obsahuje ftaláty, jejichž používání je přitom zakázáno právě při výrobě hraček a kosmetiky.

Použití ftalátů při výrobě hraček zakázala Evropská unie definitivně v minulém roce a po osmiletých sporech s výrobci hraček. Mají negativní efekt na vývoj mužských a ženských reprodukčních orgánů. Nejvíce ohroženy jsou v tomto případě děti, jejichž tělo se teprve vyvíjí.

Ftaláty a chemikálie škodící dětem

Komise si nechala v posledních pěti letech udělat řadu testů, které podle ní prokázaly, že cucání některých hraček obsahujících ftaláty může u malých dětí vést k poškození jater, ledvin a pohlavních orgánů.

Problémy s ftaláty a dalšími chemikáliemi se objevily také v Německu. Nadace pro testování zboží tam prověřovala celkem patnáct dětských kočárků a zjistila, že v madlech, plochách, kde děti sedí, a nebo v textiliích se vyskytují chemikálie, které mohou škodit.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A dva z kočárků obsahovaly také polycyklické aromatické uhlovodíky, které se do těla vstřebávají kůží a mohou způsobit například rakovinu kůže. U dvou kočárků od firem Hauck a Knorr byly jejich koncentrace vysoké a nadace označila tyto výrobky za nevyhovující.

V jiném z testovaných kočárků byly objeveny látky negativně ovlivňující hormonální systém a celkem devět výrobků obsahovalo jako změkčovadla ftaláty.

Dbejte na bezpečnost

Škodlivé látky v kočárcích jsou podle testů i v těch částech, které se dostávají do kontaktu s pokožkou dětí nebo rodičů. A i když nepředstavují akutní nebezpečí, podle nadace se neví, jaké jsou důsledky jejich dlouhodobějšího působení. "Když malé děti cumlají své kočárky, může to mít negativní účinky na jejich zdraví," komentovali výsledek na serveru Econnet zástupci nadace.

Nebezpečných výrobků v Evropě rok od roku přibývá. Zatímco v roce 2004 systém rychlého varování, který provozuje Evropská unie, odhalil celkem 388 nebezpečných produktů, v roce 2005 jich bylo již o 313 více, tedy celkem 701. Plnou čtvrtinu z nich přitom tvořily hračky.

Ze 151 případů závadných a nebezpečných hraček nahlášených úřadům v loňském roce se 129 týkalo čínského zboží. Závadné čínské hračky hrozily ve většině případů dětem udušením.

Evropský komisař Markos Kyprianou už vyzval zástupce čínských firem, odkud proudí osmdesát procent hraček dovezených do zemí Evropské unie, aby více dbali na bezpečnost svých výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy