Svátek otců v USA. Miliardové útraty

ČTK
14. 6. 2006 10:19
New York - Svátek otců, který v USA připadá na nadcházející neděli, začíná být z hlediska utrácení za dárky stále významnějším dnem.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu. | Foto: AP

Američané letos hodlají otcům nakoupit pozornosti za devět miliard dolarů, což je o 0,8 miliardy více než loni.

Každý z více než 101 milionů amerických otců se tedy může těšit na dárky v průměrné hodnotě téměř 89 dolarů (asi 2000 korun). Uvedla to americká Národní federace maloobchodu (NRF).

Američtí obchodníci zahájili prodejní kampaně ke svátku otců letos i o několik týdnů dříve než před rokem. Někteří dokonce hned den po svátku matek 14. května.

Maloobchodní řetězec Sears v New Yorku a Chicagu například celý červen prohlásil "sezonou otců" a do reproduktorů v obchodech pouštěl obdobu vánočních koled inzerujících plasmové televize a podobné zboží, které by mělo otcům udělat radost.

Poprvé také ke svátku otců vydala předplacené dárkové karty, za něž si mohou tatínkové nakoupit podle vlastního výběru.

Svátek matek vede

V utrácení za dárky - mimo vánoční období a letní výprodeje kolem začátku školního roku - stále jednoznačně vede svátek matek. Letos zákazníci v obchodech nechali rekordní sumu 13,8 miliardy dolarů, tedy v průměru 122 dolarů na obdarovanou matku (asi 2750 korun).

Proti loňsku je celková částka vyšší o 2,4 miliardy dolarů. Na druhém místě s výdaji 13,7 miliardy dolarů se drží únorový svátek zamilovaných Valentýn následovaný velikonočními dárky v celkové hodnotě 12,6 miliardy dolarů.

Svátek otců v utrácení zaostává za svátkem matek kvůli tomu, že vybrat dárek pro muže bývá obtížnější než pro ženy, soudí šéfanalytik společnosti pro průzkum trhu NPD Group Marshal Cohen.

Muži si prý koupí sami, co chtějí. Ženy zpravidla také, ale údajně jsou zároveň náchylnější věřit, že vyhlédnutou věc dostanou darem.

Pro nerozhodnuté je tu internet

Nerozhodným zákazníkům jsou před nedělním svátkem otců připraveny pomoci internetové servery specializované na podobné nabídky. Mrsfield.com například přináší 40 tipů, o deset více než loni.

Je mezi nimi mimo jiné vak na golfové hole naplněný cukrovinkami. Z plných obchodů se mohou ale těšit i prodejci kosmetiky a módy, které se stále více dostávají do popředí zájmu amerických mužů.

Rozdíl mezi svátkem otců a matek tkví v psychologii a tradici. "Svátek matek je daleko vážnější. Když na něj zapomenete, můžete se jít zastřelit. Když ale zapomenete na svátek otců, dá se z toho ještě vykroutit," domnívá se Marshal Cohen.

 

Právě se děje

Další zprávy