Doupě hazardu chce být finanční velmocí

Adam Junek
23. 7. 2006 0:00
Monte Carlo - Švýcarskem Středomoří chce být monacké knížectví. Bankéři se sjíždějí a nové zákony jsou na cestě. Pryč je sláva kasin Monte Carla.
Klan knížecí rodiny Grimaldiů ještě za života knížete Rainera, po jehož smrti se loni chopil vlády syn Albert
Klan knížecí rodiny Grimaldiů ještě za života knížete Rainera, po jehož smrti se loni chopil vlády syn Albert | Foto: Aktuálně.cz

Kníže Albert nemá lepší příležitosti, než nyní splnit svůj slib, který dal při nástupu na trůn: přeměnit knížectví z centra hazardu v seriózní stát žijící z uznávaného podnikání.

Ekonomice se totiž daří lépe než kdykoliv předtím. Jen za poslední rok si připsala růst okolo dvanácti procent, a hrubý domácí produkt tak vystoupal k jedenácti miliardám eur.

Ekonomika roste, je čas změn

Pro mladého knížete je to skvělá šance, jak se odpoutat od závislosti na šedé ekonomice. A plán už má. Do konce roku vytvoří bankéřům a dalším finančníkům podmínky naprosto srovnatelné s jinými peněžními ráji, jako je Švýcarsko nebo Lichtenštejnsko.

A plán to není hloupý. Z 32 tisíc obyvatel Monaka, kdy jen sedm tisíc je pravých Monačanů, jich přes deset tisíc má status euromilionáře.

Jistě, láká je především daňová svoboda v knížectví. Albert by však chtěl, aby místní banky také jejich pohádkové bohatství spravovaly. A to je úkol pro monackého ministra financí Francka Biancheriho, správce knížecí kasy, která loni vydělala 688 milionů eur.

Infobox

MONACKÁ EKONOMIKA

Rok HDP v mld. eur

2000

9,2

2001

9,5

2002

9,0

2003

9,2

2004

9,8

2005

11,0

Ten chce do konce roku  schválit balík zákonů, které umožní pořádně "rozjet" bankovní byznys v ministátečku. A nehodlá nic ponechat náhodě. Najal si k tomu renomovanou právní kancelář Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson. "Nechci pak slyšet od bank: Nemůžeme tady dělat totéž, co jinde," vysvětlil pro německý Manager Magazin ministr.

Majitel konta? Půlnoční narcis

A na bankéře například z londýnské City má zemička rozhodně své lákadlo - tradičně opět daně. Monako totiž nezná daň z příjmu, dědictví či nemovitosti. Platí se ale daň z přidané hodnoty, kterou ostatně Biancheri hodlá zvýšit. Navíc utajení monackých kont je už pomalu srovnatelné s tajemstvím švýcarských bank. Kde jinde je možné si založit konto na jméno "půlnoční narcis"?

"To je naprosto běžné. Ve Švýcarsku zase máte jen číselné účty a nikdo to Švýcarům nevyčítá. Rozhodně to nemá s praním špinavých peněz nic společného," rozčiluje se Ariane Picco-Margosianová, která má na starosti úřad potírající praní peněz s názvem Siccfin.

Naproti tomu daňové úřady Jejího Veličenstva jsou neúprosné a bankéři musí počítat i s tím, že se jim úředníci podívají i na konta v zahraničí.

Ostatně Siccfin slavil úspěchy. Protože Monako zavedlo euro a také pod tlakem Rady Evropy, jejímž členem se stalo, muselo zavést přísnější pravidla pro konrtolu praní špinavých peněz. A dnes již rozhodně není rájem "pirátů", kteří ministáteček kdysi dávno zakládali. Minimálně ani OECD, ani Světová banka proti finančním praktikám v knížectví nic nenamítají.

Bankéři už cítí šanci

A snaha se vyplácí. Bankéři a správci fondů již obcházejí se zájmem okolo Azurového pobřeží s cílem postupně se usadit. Tak například brokerská společnost Churchill Capital zde již napůl sídlí. Zbytek aktivit má ještě v Londýně. "Bylo hrozně těžké nalézt kvalitní lidi, když jsme mladá firma. Ale když jsme nabídli práci v Monaku, nabídky se jen hrnuly," popisuje Patrick Churchill.

Foto: Aktuálně.cz

O příchodu do knížectví uvažuje i jedna z největších ruských investičních firem Alfa Group. A monacká monarchie není nezajímavá ani pro Švýcary. Tamní finančník Daniel Mignon se již na pobřeží přestěhoval a dokonce koupil místní univerzitu, aby zde mohl podporovat a kontrolovat "školení finančního dorostu".

Zájem bankéřů ale také chce po Monaku další investice. Zástupy "kouzelníků s penězi" musí někde bydlet a mít se kde bavit a své peníze kde utratit. A knížecí palác to ví.

Nové nádraží i přístav

Ročně investuje do infrastruktury 250 milionů eur. Přes jednu miliardu stojí výstavba nové průmyslové čtvrti o rozloze 220 tisíc metrů čtverečních. Tři sta milionů spolklo vlakové nádraží a ještě o 35 milionů dražší byl přístav. V příštích letech chce stát obrat moře ještě o dalších 275 čtverečních metrů pomocí umělých ostrůvků, na nichž budou stát obchodní centra a bankovní budovy.

Rozhodně tím ale neklesne současná cena nemovitostí. Metr čtvereční dnes přijde na 27 tisíc eur.

Pokud se vše vydaří podle knížecích plánů, zůstane Casino Royal jen na okraji státních zájmů Monaka. Ostatně už dnes představuje pouhá čtyři procenta státního rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy