Nebezpečných výrobků v unii přibylo

ČTK
2. 3. 2006 14:51
Brusel - Na evropském trhu v loňském roce výrazně přibylo nebezpečných výrobků.

Zatímco v roce 2004 systém rychlého varování, který provozuje Evropská unie, odhalil celkem 388 nebezpečných produktů, v roce 2005 jich bylo již o 313 více, tedy celkem 701. Plnou čtvrtinu z nich tvořily hračky. Na čele žebříčku se však drží elektrické spotřebiče. Z 50 procent jde o dovezenou produkci, převážně z Číny.

"Počet nebezpečných produktů ve mně vzbuzuje vážné obavy, ale zároveň je vidět, že můžeme přijmout opatření, která dalšímu růstu mohou zabránit," uvedl komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianou.

Sám už několikrát o celém problému jednal v Číně a věří, že se podaří do budoucna příliv závadných výrobků na evropský trh výrazně omezit.

Situace je ale ve skutečnosti zřejmě horší, než ukazují statistiky Evropské komise. Evropský systém totiž neeviduje všechny výrobky, které se podařilo zachytit v jednotlivých členských státech.

Jen v Česku loni třetina kontrol České obchodní inspekce odhalila porušení některého ze zákonů, na jejichž dodržování inspekce dohlíží. Nejde však jen o výrobky, ale například i o služby.

 

Právě se děje

Další zprávy