EU nechce zapalovače ve tvaru hraček

Adam Junek
7. 2. 2006 14:00
Brusel - Hra s ohněm. I tak by se dala charakterizovat snaha Bruselu o zpřísnění kontroly zapalovačů.

Evropská komise totiž předložila expertům z členských zemí návrh nových opatření, která požadují, aby zapalovače prodávané v Evropské unii byly zabezpečené proti dětem.

Aby byl zážeh složitý

Spotřebitelské organizace komisi v její snaze podporují.

Do opozice se staví ale řada států. Mimo jiné Francie, Německo, Španělsko nebo Řecko. Ke schválení je přitom potřeba 71 procent hlasů ve výboru expertů.

Zástupci spotřebitelů tvrdí, že nejde o velké náklady, protože evropské firmy už vyrábějí zapalovače pro Spojené státy, Kanadu nebo Austrálii, kde podobně přísná pravidla platí.

Maďarské úřady zapalovač ve tvaru mašinky stáhly z trhu. Hrozilo nebezpečí, že jej děti budou považovat za hračku.
Maďarské úřady zapalovač ve tvaru mašinky stáhly z trhu. Hrozilo nebezpečí, že jej děti budou považovat za hračku. | Foto: http://europa.eu.int

"Mluvíme tu o upravení výrobních procesů, které by prodražily zapalovače o jeden až pět centů. Především je nutné, aby bylo složitější je zažehnout," citoval server EUobserver Muriel Danisovou ze spotřebitelského sdružení BEUC.

"Nejhorší je, že kromě nebezpečných se prodávají také hračkám podobné zapalovače. Nedávno například v Belgii byly ve tvaru autíček. To děti přímo přitahuje," dodala.

Zbytečná úmrtí

V zemích Evropské unie je podle odhadů bruselské administrativy až čtyřicet úmrtí zapříčiněno dětmi, které si hrály se zapalovači. Přísnější pravidla by mohla tento počet snížit na dvacet a zabránit zhruba devíti stovkám zranění.

Tyto odhady vycházejí ze zkušenosti Spojených států. Zavedení podobných pravidel například snížilo počet požárů založených dětmi o 60 procent.

"Nejhorší je, že by stačila současná evropská legislativa. Ale členské země ji nepřevedly do svých právních systémů a neprovádějí kontroly," postěžoval si na serveru EUobserver úředník komise, který si však nepřál být jmenován.

Z jedné miliardy zapalovačů, které se v Unii prodají, jich sedmdesát procent nesplňuje bezpečnostní a zdravotní standardy.

 Brusel proto zvažuje, že podpoří vlády členských zemí i finančně, aby kontroly začaly provádět důsledněji.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy