EU zřejmě Česko za potraviny neztrestá

Petr Havel
20. 2. 2006 19:00
Brusel/Praha - Měli jste moc velké zásoby potravin, oznámila Evropská komise České republice. Sankce za nadlimitní zásoby desítek druhů potravin by mohla dosáhnout i 1,4 miliardy korun.

Zatím se však zdá, že k tomu nedojde. Česko má nyní čas do konce února se vyjádřit ke stanovisku komise. Teprve pak se podle Hugo Roldána rozeběhne diskuse, zda a v jaké výši pokutu zaplatí.

"V současné chvíli nemáme žádné signály o tom, že by ČR pokutu zaplatit měla, ani o tom, že by od ní Komise ustoupila," konstatuje Roldán.

Vše ale nasvědčuje tomu, že ze sankce sejde. Naopak je tomu v kauze s nadprodukcí mléka, o níž informovaly Hospodářské noviny.

"Brusel podle mého nemá dostatek argumentů k udělení pokuty. Navíc se týkají tyto sankce všech středoevropských členů Unie, tedy i Polska. A tam jde o velmi citlivý problém," míní europoslanec Jan Zahradil.

Polsko by totiž mohlo použít jako odvetné opatření zablokování některého důležitého opatření EU.

Také podle ředitele Potravinářské komory ČR Miroslava Koberny chybí Unii argumentační střelivo. "Základním důvodem evidence nadlimitních zásob byla obava EU z narušení společného evropského trhu vstupem nových deseti členů. K žádnému narušení ale nedošlo," zdůrazňuje Koberna.

Opatrný optimismus vládne i na samotném ministerstvu. Unie totiž nespecifikovala, jaké množství jakých výrobků a ke kterému datu "směla" Česká republika před vstupem mít. Navíc v minulosti při vstupu nových členů do Unie tento typ sankcí nikdy nebyl uplatněn.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy