"Sluneční směrnice" prošla; bez slunce

Adam Junek
14. 2. 2006 14:00
Štrasburk /od zvláštního zpravodaje/ - Právo na informace, proškolení či pravidelné lékařské prohlídky. To vše zakotvuje směrnice o optickém záření, kterou dnes schválil na svém plénu Evropský parlament.

Tato evropská legislativa se dostala do všeobecného povědomí jako "sluneční směrnice".

Do původního návrhu, který prvním čtením prošel již před více než deseti lety, totiž k ochraně pracovníků před umělým zářením (například laserovým) přibyla i ochrana před slunečními paprsky.

Výstřihů se směrnice netýká

Evropská média tak informovala o směrnici, která zakáže servírkám nosit na zahrádkách restaurací výstřihy.

"Naštěstí přírodní záření z této legislativy vypadlo. To bychom potom mohli schvalovat ochranu před větrem nebo deštěm," uvedl Milan Cabrnoch, europoslanec za ODS. "Tady jde totiž o sérii směrnic, které mají chránit pracovníky před dopady průmyslové výroby. Konkrétně zářením, hlukem, radiací a vibracemi. Slunce se tam vyskytlo vysloveně nesmyslně."

Nyní mají členské státy Unie čtyři roky na to, aby do svých právních řádů převedly minimální standardy ochrany před zářením.

Budova Evropského parlamentu
Budova Evropského parlamentu | Foto: Aktuálně.cz

Zaměstnavatelé tak budou mít povinnost pracovníkům poskytnout ochranné prostředky, zajistit také co nejmenší vystavení zaměstnanců škodlivému záření či upravit pracoviště tak, aby bylo záření minimalizováno.

Vznikne průvodce

Poslanci zároveň vyzvali Evropskou komisi, aby pro malé a střední podniky urychleně vypracovala jakéhosi průvodce. Tedy přehled toho, co si pod řadou technických opatření, obsažených v nové legislativě, mají představit.

Ne všichni jsou ale s výsledkem plně spokojeni. "Připomínalo to spíš druhořadou telenovelu," zhodnotil závěrečná dohadování o směrnici europoslanec z KSČM Jiří Maštálka.

Musel být totiž ustaven dohadovací výbor mezi parlamentem a Radou ministrů. "Zvláštní bylo, že první se proti zahrnutí slunečního záření postavil klub zpravodaje nové legislativy," dodal.

Směrnici podpořil; i když podle něj rozhodně není tím, co by označil za "snižování byrokracie v Unii".

 

Právě se děje

Další zprávy