Na dovolenou se vydalo už půl miliardy lidí

hpv
8. 7. 2008 15:40
Nejvíce láká střední Východ a Asie
Nejvíce turistů odjelo na střední Východ a do Asie
Nejvíce turistů odjelo na střední Východ a do Asie | Foto: Reuters

Madrid/Praha - Více než 400 miliónů lidí odcestovalo během prvních pěti měsíců roku na dovolenou do zahraničí. Vyplývá to z aktuální zprávy World Tourism Barometer, kterou vydala Mezinárodní turistická organizace (UNWTO).

Podle zprávy je to meziroční růst asi o pět procent.

Zahraniční turisté se ale vydávají jiným směrem než do tradiční Evropy. Nejvíce turistů odjelo na střední Východ a do Asie. Zájem je především o Čínu, Japonsko, Koreu a Indonesii, Indii a Nepál.

V kurzu začínají být po mnoha letech i státy Jižní a Latinské Ameriky. Ohromná poptávka je po Peru, Uruguayi, Argentině, Chile, Costa Rice, El Salvadoru, tradičně po Kubě.

Naopak zájem o Evropu (a především pak o státy ve středu kontinentu) byl podle UNWTO během prvních měsíců relativně malý. I když se jedná v absolutním počtu stále o nejnavštěvovanější kontinent, o meziročním růstu se příliš mluvit nedá. Spíš vykazuje známky stagnace.

V módě je Tallinn, Paříž už tolik netáhne 

Když už chtěl někdo ze zahraničních turistů  trávit své volno na starém kontinentě, pak se nejčastěji vydal do Rakouska, Švýcarska, Finska a Švédska. Na prodloužené víkendy se létá do Litvy, Lotyšska a Estonska.

Tento trend potvrdila Aktuálně.cz i Dörte Klein, generální ředitelka společnosti Lufthansa pro Českou republiku a Slovensko. "Paříž a Řím na prodloužené víkendy teď tolik netáhnou," uvedla.

"Během léta by se pak poptávka měla v Evropě přesunout do středomoří a k Jadranu. V kurzu je Černá Hora a Turecko. Obyvatelé západní Evropy navíc začínají pomalu objevovat i Bulharsko," uvádí se ve zprávě.

"Letní sezona na severní polokouli bude opět ve znamení cestování národů. Jde tradičně o turisticky nejsilnější měsíce roku. Jen loni odjelo během července a srpna na prázdniny více než sto miliónů lidí," tvrdí Francesco Frangialli, generální sekretář UNWTO. 

V uplynulém roce odjelo na dovolenou do zahraničí téměř 900 miliónů lidí. Letos by to mělo být více než miliarda.

 

Právě se děje

Další zprávy