Merck bude platit odškodné za svůj lék

Dušan Klimeš
6. 4. 2006 15:25
New Jersey - Z produktové hvězdy společnosti Merck & Co., léku Vioxx, se stalo nechtěné dítko.
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu.
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu. | Foto: Aktuálně.cz

Dnes v noci totiž soud v New Jersey rozhodl o odškodnění ve výši 4,5 milionu dolarů, které dostane bývalý uživatel tohoto léku, John McDarby.

Sedmasedmdesátiletému muži se podařilo před soudem dokázat, že tablety, které mu měly tišit bolesti kloubů, u něho způsobily srdeční infarkt. V důsledku toho si zlomil kyčel a skončil na invalidním vozíku.

Za to byl "odměněn" odškodným ve výši tří milionů dolarů a jeho manželka obdrží jako bolestné 1,5 milionu dolarů.

Hrozí desetitisíce žalob

Společnost Merck chybila především v tom, že pacienty ani doktory neinformovala o tom, že Vioxx zvyšuje riziko infarktu. Přestože v obdobném případě v noci soudci rozhodli, že Vioxx nebyl přímou příčinou zástavy srdce, už onen jeden prohraný spor pro firmu Merck může, a nejspíš bude, mít dalekosáhlé následky.

Infobox

Předchozí soudy s lékem Vioxx

  • srpen 2005: Merck byl donucen vyplatit odškodné texaské vdově ve výši 253 milionů dolarů
  • listopad 2005: společnost Merck byla očištěna v případě pošťáka z Idaha
  • únor 2006: Společnost byla shledána nevinou v případě smrti Richarda Irvina
  • duben 2006: McDarby vysoudil 4,5 milionu dolarů, žaloba Thomase Cona byla naopak zamítnuta

"Ačkoli zatím bylo podáno pouze asi devět a půl tisíce žalob, myslíme si, že firma bude čelit až jednomu stu tisíc případů," řekli pro agenturu Bloomberg analytici společnosti Bank of America Chris Schott a Elizabeth Bernsteinová.

Ovšem dosud se pouze pět případů uživatelů Vioxxu dostalo až před soud. První případ firma Merck prohrála, v dalších dvou byla úspěšná. Ve dvou případech z dnešní noci měla padesátiprocentní úspěšnost.

Ze zlatého dolu se stal případ pro soud

Vioxx patřil k nejúspěšnějším produktům firmy Merck. Ročně jí přinášel 2,5 miliardy dolarů. Až do roku 2004. Tehdy ho musela firma stáhnout z trhu, neboť se ukázalo, že dlouhodobé užívání zvyšuje riziko infarktu. Následkem toho podaly tisíce pacientů a jejich rodin na Merck soudní žaloby.

O hrozících nákladech jasně hovoří i poslední verdikt. Ke čtyřem a půl milionům dolarů odškodného pro McDarbyho totiž ještě může podle amerického práva přibýt až pětinásobek jako trestní sankce firmy Merck.

Na náklady těchto sporů a případná urovnání si dala farmaceutická společnost "stranou" asi jednu miliardu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy