Zabiják Vioxx? Soud řekl ne

Adam Junek
18. 2. 2006 13:37
New Orleans - Lék Vioxx nezabíjel. Porota soudu v USA rozhodla ve prospěch jeho výrobce - americké společnosti Merck .
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu.
Tyto pilulky podle tisíce žalob měly přispět k infarktu svých uživatelů. Jejich výrobce firma Merck & Co. popírá, že by o tom věděla dříve, než stáhla lék z oběhu. | Foto: Aktuálně.cz

Pro firmu jde o velmi významné vítězství, protože jde o první rozhodnutí u federálního soudu v kauze léku proti bolesti, který firma předloni na podzim stáhla z trhu kvůli obavám, že jeho užívání ohrožuje srdeční činnost.

Případ Richarda Irvina, který zemřel na infarkt v roce 2001, se dostal do soudní síně již podruhé. První projednávání však soudce označil za zmatečné a nařídil nové projednávání.

Právníci vdovy Evelyn Irvinové-Plunkettové právě soudce Eldona Fallona označili za původce neúspěchu.

"Nepřipustil nám dva expertní svědky. Kardiologa a patologa. Prý jsou sice odborníky ve svém oboru, ale ne experty na Vioxx," citoval list New York Times právního zástupce žalující strany Andyho Birchfielda.

Zda se Irvinová odvolá, právník s vdovou teprve probere.

Jde o miliardy

Společnost Merck již má za sebou tři procesy kvůli kdysi velmi populárnímu léku. První prohrála, druhý vyhrála.

V obou případech šlo o soudy jednotlivých států. Nové federální rozhodnutí firmě dává naději i v dalších federálních žalobách.

Na Merck už bylo podáno přes čtyři tisíce žalob a kvůli Vioxxu ho čekají další. Podle serveru Forbes by se konečné číslo mohlo vyšplhat až na sto tisíc. Odškodné se zatím odhaduje až na dvacet miliard dolarů.

To by z Vioxxu, který koncern Merck odstranil z trhu v září 2004, udělalo "rekordmana" mezi staženými léky. Dosud nejvyšší odškodné - nyní přesahující sedmnáct miliard - vysoudili pacienti na společnosti Wyeth kvůli dietnímu přípravku Fen-phen.

Jednu ztrátu už má jistou bez ohledu na výsledky procesů - tržby z prodeje tohoto léku totiž dosahovaly ročně 2,5 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy