McDonald's razantně zvýšil zisk

ČTK
24. 1. 2006 15:15
Chicago - Čistý zisk řetězce restaurací rychlého občerstvení McDonald's v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl o 53 procent na 608,5 milionu dolarů.

Za vysokým růstem stál silný výkon na domácím trhu a lepší výkon na hlavních evropských trzích, jako jsou Francie a Německo. Informovala o tom společnost v dnešním prohlášení.

Zisk na akcii stoupl na 48 centů z předloňských 31 centů. Příjmy největšího provozovatele restaurací na světě vzrostly o čtyři procenta na 5,23 miliardy dolarů. Tržby v restauracích otevřených minimálně rok se zvýšily o 4,2 procenta.

V posledních třech letech se McDonald's snažil oživit tržby ve Spojených státech. Firma přišla s novými položkami menu, například saláty a kuřecím masem, prodloužila otevírací dobu či zavedla bezhotovostní platby. V posledním čtvrtletí roku výrazně
podpořila tržby také nabídka snídaní.

Navzdory silným výsledkům je firma pod tlakem jednoho ze svých akcionářů, fondu Pershing Square Capital Management LLC, aby oddělila restaurace ve vlastnictví firmy do zvláštní společnosti, a poté prodala pětinový podíl v této firmě na trhu.

Fond, který vlastní v McDonald's podíl 4,5 procenta, také požaduje, aby řetězec prodal 1000 svých restaurací zájemcům o jejich provozování formou franšízy, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy