Renault nemá zájem o ztrátový Jaguar

čtk, eko
23. 1. 2006 0:00
Londýn - Druhá největší americká automobilka Ford Motor odmítla nabídku francouzského konkurenta Renault na koupi problémové britské divize pro výrobu luxusních vozů Jaguar.

Oznámil to dnes podle agentury Reuters list Sunday Times s odvoláním na zdroje z odvětví. Dodal, že Renault vyjádřil zájem o převzetí divize Jaguar v loňském roce.

Ford koupil Jaguar v roce 1989 za 1,6 miliardy liber (více než 70 miliard Kč), britská značka mu ale nevydělává. V koncernu Ford patří Jaguar do prémiové skupiny PAG spolu se značkami Volvo, Land Rover a Aston Martin. PAG podle listu Wall Street Journal za třetí čtvrtletí vykázala hrubou ztrátu 108 milionů dolarů (2,7 miliardy Kč).

Ford hospodařil ve třetím čtvrtletí se ztrátou 284 milionů USD. Firma se stejně jako větší domácí rival General Motors potýká s ostrou konkurencí na americkém trhu, stoupajícími náklady a prudkým poklesem prodeje ziskových sportovně užitkových vozů. Propad je důsledkem vysokých cen benzinu.

Automobilka Ford v pondělí zveřejní restrukturalizační plán, který bude podle generálního ředitele Billa Forda zahrnovat uzavírání továren a rušení pracovních míst. Podle listu Detroit News firma zruší 25.000 až 30.000 pracovních míst a uzavře nejméně deset továren v Severní Americe.

 

Právě se děje

Další zprávy