Ford propustí až 30 tisíc zaměstnanců

čtk, eko
23. 1. 2006 17:51
Detroit - Druhá největší americká automobilka Ford Motor propustí do roku 2012 v Severní Americe 25 až 30 tisíc zaměstnanců a uzavře 14 továren, aby zastavila ztráty v tomto regionu.

Ford dnes zaměstnává celkem 325 tisíc lidí, z toho 123 tisíc v Severní Americe. Finanční ředitel Don Leclair prohlásil, že severoamerické automobilové aktivity společnosti se nejpozději do roku 2008 vrátí k zisku. Restrukturalizační plán s názvem Cesta vpřed počítá rovněž se snížením výrobní kapacity o 1,2 milionu vozů do roku 2008 a s redukcí nákladů na suroviny minimálně o šest miliard dolarů do roku 2010.

"Budeme činit bolestivé oběti, abychom ochránili osud Fordu a zajistili si budoucnost," prohlásil generální ředitel Bill Ford. Dodal, že restrukturalizace zajistí více novátorských produktů a větší výnosy pro akcionáře. Upozornil rovněž, že společnost se od letošního roku rozhodla neposkytovat odhady zisku.

Výroba aut je ztrátová

Firma dnes oznámila, že zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 19 procent na 124 milionů dolarů. Důvodem byly dobré výsledky finanční divize a prodej autopůjčovny Hertz. Klíčová automobilová divize však zůstala ztrátová. Celoroční zisk navíc klesl o 42 procent na dvě miliardy dolarů kvůli ztrátě 1,6 miliardy v Severní Americe.

Americké automobilky se nyní potýkají s rostoucí asijskou konkurenci a se stoupajícími náklady na suroviny a zdravotní péči. Drahý benzin navíc způsobil pokles poptávky po sportovně užitkových automobilech, které byly v USA dlouhou dobu důležitým zdrojem zisku.

Ford již propustil 35 tisíc lidí před třemi roky

Ford naposledy přikročil k rozsáhlejší restrukturalizaci svých aktivit v roce 2002, kdy uzavřel pět továren a propustil 35 tisíc zaměstnanců. K obratu v hospodaření v Severní Americe to však nestačilo.

Větší domácí konkurent General Motors již v listopadu oznámil, že v Severní Americe v rámci restrukturalizace zruší do roku 2008 zhruba 30 tisíc pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům jeho celkové pracovní síly. Jde o nejvýraznější redukci počtu zaměstnanců v GM od prosince 1991, kdy firma ohlásila uzavření 21 továren a zrušení 74 tisíc pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy