Leteckou dopravu čeká nejhorší rok od útoku na Dvojčata

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
9. 12. 2008 17:08
Čelíme nejhorším podmínkám pro tržby za 50 let, tvrdí přepravci
Ztráty podle IATA vykážou příští rok aerolinky ve všech regionech s výjimkou Severní Ameriky.
Ztráty podle IATA vykážou příští rok aerolinky ve všech regionech s výjimkou Severní Ameriky. | Foto: Reuters

Ženeva - Ekonomická krize se nevyhne nikomu, ani letecké dopravě. Pro příští rok očekává osobní letecká přeprava propad o tři procenta, tvrdí Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Zaznamená tak první celoroční pokles od roku 2001, kdy poptávku zasáhly teroristické útoky na Spojené Státy.

"Vyhlídky jsou deprimující. Chronická krize v odvětví bude v roce 2009 pokračovat," řekl generální ředitel IATA Giovanni Bisignani. "Čelíme nejhorším podmínkám pro tržby za 50 let," dodal.

Krize je však patrná už nyní. Zatímco letos se celková ztráta bude pohybovat kolem pěti miliard dolarů, příští rok to bude už jen 2,5 miliardy (50 miliard korun), za což může hlavně levnější ropa.

Bankroty se množí

Odvětví letecké dopravy v současnosti prožívá nejhorší období za mnoho let. Bankroty a finanční problémy se nevyhýbají ani velkým společnostem. 

Obří ztrátu minulý týden ohlásily British Airways. Jejich zisk se mezi dubnem a zářím propadl o závratných 91,6 procenta na 52 milionů liber. S nejistotou vyhlíží vstříc budoucnosti i největší evropský letecký dopravce Air France - KLM.

Ještě podstatně horší osud potkal dánský Sterling nebo britské XL. Vlna krachů, ztrát a potíží se ale převalila i přes oceán. S problémy se potýkají i zámořští giganti, jako je American Airlines, Contintental, Delta nebo North West Airlines.

Ztráty podle IATA vykážou příští rok aerolinky ve všech regionech s výjimkou Severní Ameriky. Jejich zisk by však měl činit pouhých 300 milionů dolarů, tedy méně než jedno procento jejich celkových tržeb.

Méně cestujících přepravily i ČSA

Všeobecný ekonomický útlum začíná doléhat také na České aerolinie. V listopadu přepravily zhruba o pět procent méně cestujících než loni a vedení společnosti v reakci na vývoj trhu přišlo s takzvaným akčním plánem.

Jeho součástí je mimo jiné výrazné snížení mezd pilotů a zmrazení růstu platů u ostatních zaměstnanců.

Pesimismus však není na místě. Společnost vykázala za prvních devět měsíců roku zisk ve výši 406 milionů korun, a to i přes negativní dopad vysoké ceny paliva a silného kurzu koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy