Cestovky musí uvádět konečnou cenu, včetně příplatků

Ekonomika Ekonomika
24. 11. 2008 15:59
Výjimku dostaly ceny letecké dopravy
Uveřejnit konečnou cenu zájezdu budou muset cestovky už od příštího roku.
Uveřejnit konečnou cenu zájezdu budou muset cestovky už od příštího roku. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cestovní kanceláře budou muset od příštího roku uvádět konečnou cenu zájezdů včetně všech povinných příplatků.  Výjimku vláda uznala jen v případě letecké dopravy. Povinnost zavádí novela zákona o cenách, kterou kabinet schválil na svém dnešním zasedání. Opatření musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

"Je to novela, která napravuje dosavadní nevýhodný stav ve výkladu pojmů. Nejdůležitější pro spotřebitele je zaváděná povinnost uvádět konečné ceny," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Problémem však zůstává uvádění konečné ceny u letenek. Cestovní kanceláře si stěžovaly na to, že by musely uvádět kompletní ceny několik měsíců před termínem zájezdu, aerolinie přitom palivové příplatky účtují zvlášť a mohou je změnit i několik dnů před odletem.

"Po dlouhé diskusi byl domluven kompromis, že cestovní kancelář je povinna uvést konečnou cenu zájezdu, nicméně upozornit, že v případě služeb letecké společnosti může dojít ke korekci, kterou je kancelář povinna oznámit 20 dní před čerpáním služby," dodal ministr.

Novela zákona by měla platit od 1. března. Cestovní kanceláře si však vyžádaly kvůli tisku katalogů odklad. Pasáže, které se jich týkají, mají platit až od října.

 

Právě se děje

Další zprávy