Světové aerolinky krachují, ČSA hlásí zisk

Ekonomika Ekonomika
12. 11. 2008 14:00
Ve třetím čtvrtletí si připsaly zisk 406 milionů korun
České aerolinie patří z 90 procent státu, který chce firmu v následujících měsících prodat.
České aerolinie patří z 90 procent státu, který chce firmu v následujících měsících prodat. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatímco se řada jejich konkurentů potácí na pokraji ekonomické propasti, České aerolinie se dostaly letos vůbec poprvé do černých čísel.

Český letecký dopravce si ve třetím kvartálu připsal zisk ve výši 406 milionů korun. Meziročně je to však o 157 milionů méně, za což mohou rostoucí výdaje, upozorňují ekonomové. Provozní zisk se naopak meziročně zvýšil o 348 milionů na 978 milionů korun.

"Nový manažerský tým dokázal v uplynulých třech letech úspěšně restrukturalizovat ČSA. Díky tomu máme dnes na aktuální poměry v odvětví letecké přepravy velmi zdravé vnitřní hospodaření a silnou pozici na trhu," okomentoval výsledky prezident ČSA Radomír Lašák.

Za první letošní pololetí vykázaly ČSA provozní zisk 201 milionů korun. Celkový hospodářský výsledek za první pololetí se pohyboval na úrovni loňska, ztráta činila 178 milionů korun. Od začátku roku aerolinky přepravily přes 4,4 milionu cestujících, což znamená nárůst o 4,9 procenta.

České aerolinie patří z 90 procent státu, který chce firmu v následujících měsících prodat. Spekuluje se o tom, že za prodej svého balíku by mohl dostat čtyři až pět miliard korun.

Podle neoficiálních informací je zájemců o ČSA několik. Mezi jinými se často mluví o ruské společnosti Aeroflot, China Air nebo Korean Air. 

Aerolinky v problémech

Odvětví letecké dopravy přitom v současnosti prožívá nejhorší období za mnoho let. Bankroty a finanční problémy se nevyhýbají ani velkým společnostem. 

Obří ztrátu minulý týden ohlásily British Airways. Jejich zisk se mezi dubnem a zářím propadl o závratných 91,6 procenta na 52 milionů liber. S nejistotou vyhlíží vstříc budoucnosti i největší evropský letecký dopravce Air France - KLM.

Ještě podstatně horší osud potkal dánský Sterling nebo britské XL. Vlna krachů, ztrát a potíží se ale převalila i přes oceán. S problémy se potýkají i zámořští giganti, jako je American Airlines, Contintental, Delta nebo North West Airlines.

 

Právě se děje

Další zprávy