Krize se plíží do Číny. Vydrží vysoký růst?

Ekonomika Ekonomika
16. 10. 2008 7:00
Země je závislá na vývozu zboží. Poptávka klesá
Čínské zboží míří do světa. Poptávka však klesá
Čínské zboží míří do světa. Poptávka však klesá | Foto: Schenker

Peking - Když se vedení firmy Shunde Xiongfeng Electric Industrial připravovalo na právě začínající největší exportní čínský veletrh, mělo plnou hlavu starostí.

Jejich elektrické ventilátory už se neprodávají jako dříve a finanční krize patrně způsobí další pokles poptávky z ciziny.

"Obáváme se, že jestliže naši klienti nemají dostatek kapitálu, mohly by obchody skončit," říká manažer odpovídající za vývoz firmy, který se představil jako pan Ceng.

O dopadech celosvětové finanční krize na vývoz čínského zboží a tím i čínskou ekonomiku informovaly agentura AP a list Wall Street Journal.

Vydrží vysoký růst?

Čína v posledních letech zažívá ekonomický boom, ekonomika roste zhruba desetiprocentním tempem.

Premiér Wen Ťia-pao v úterý prohlásil, že Čína dokáže udržet stabilitu na svém finančním trhu. Čínské banky se podle něj angažují na světových finančních trzích jen v omezené míře, mají dostatek peněz a málo rizikových pohledávek.

Do problémů se už dostaly banky v nedaleké Jižní Koreji, čínský premiér však ujišťuje, že jeho zemi podobné problémy nehrozí.

K zachování dobrého fungování bankovního systému v regionu má pomoci i dohoda zemí jihovýchodní Asie, které ve středu oznámily, že vytvoří finanční rezervy ve výši deseti miliard dolarů.

Peníze by mohly být použity na nákup "toxických" aktiv asijských bank.

Foto: Reuters

Čína je známá především jako světová továrna na vše - od hraček po oděvy. Právě vývoz zboží přispíval v posledních letech k vysokému ekonomickému růstu země.

Pokud se kvůli současné světové krizi zastaví růst ekonomiky v západních zemích, bude to mít dopad na čínské exportní firmy a tím i na tamější ekonomiku.

Světová banka odhaduje, že tempo čínské ekonomiky zpomalí. Výrazný propad však neočekává. "Pořád věříme, že čínský růst bude relativně velký. Což by bylo prospěšné pro světovou ekonomiku," říká ekonom Světové banky Louis Kuijs, který pracuje v Pekingu. "Bohužel, jedna ekonomika jako ta čínská nestačí k tomu, aby se udržel celosvětový růst... na to Čína není dost velká," dodává.

Zakázek z ciziny ubývá

Exportní veletrh byl ve středu zahájen ve jihočínském městě Kuang-čou, centru průmyslu závislého na vývozu.

Američan Philip Richardson, jehož firma vyrábí v Kuang-čou vysoce kvalitní reproduktory, říká, že poptávka ze Spojených států v posledních dvou týdnech poklesla. "Když (zákazníci) vidí, že se trhy propadají, přestanou nakupovat," tvrdí.

Dodává, že zákazníci s ním už zrušili několik plánovaných setkání. V tu chvíli zvedá telefon a hovoří s jedním z čínských podnikatelů, který vyrábí některé součástky k reproduktorům Richardsonovy firmy.

Přes telefon Američanovi oznamuje, že už ztratil příliš mnoho zakázek a nemá teď na mzdy zaměstnanců. Žádá Richardsona, zda by Američanova společnost nemohla zaplatit za svou objednávku dříve.

Podle statistik čínský export kvůli sníženému zájmu spotřebitelů hlavně v Evropě a Spojených státech poklesl už v prvním čtvrtletí tohoto roku, poprvé po třech letech.

Foto: Aktuálně.cz

Celkový zahraniční prodej v Číně vyrobených elektrických ventilátorů v červenci oproti stejnému měsíci loňského roku poklesl o 21 procent. Podle dat centrální banky za minulý měsíc byl počet exportních objednávek pro čínské továrny nejnižší od roku 2005.

Jeden z největších čínských výrobců oděvů, textilní firma Zhejiang Jianglong, minulý týden zkrachovala.

Pokles zahraničních investic i poptávky Číňanů

Podle finančního analytika Nana Hanxina, osloveného agenturou AP, se do dalších problémů čínští vývozci mohou dostat v případě, že si budou chtít půjčit od bank větší obnos peněz.

Státem vlastněné bankovní ústavy totiž omezují půjčování peněz společnostem, které jsou podle bank rizikovější tím, že obchodují se zahraničními firmami. Podle analytika čínské banky nyní upřednostňují poskytování úvěrů velkým, státem vlastněným společnostem s dobrou pověstí.

S poklesem čínského exportu klesá i poptávka čínských společností po výrobních materiálech v dalších částech světa. To vede k poklesu cen surovin.

Podle posledních dat poklesl celkový příliv zahraničních investic do země. Klesá i poptávka spotřebitelů přímo v Číně. Například tržby automobilové společnosti Ford Motor poklesly v Číně v srpnu oproti stejnému období loňského roku o 28 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy