Jižní Korea je připravena nasypat do bank miliardy wonů

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
14. 10. 2008 8:45
Vláda chce navzdory krizi udržet růst HDP

Soul - Jihokorejská vláda je připravena pomoci miliardovými úvěry místním bankám. S odvoláním na tamního ministra financí o tom informovala agentura Reuters.

"Musíme jednat obezřetně, ale pokud to bude nezbytné, uděláme to," řekl Kang Man-soo reportérům během své návštěvy Spojených států, kde se účastní schůzky Mezinárodního měnového fondu. Zároveň dodal, že vláda by měla poskytnout i vyšší záruky za bankovní vklady.

I jižní část Korejského poloostrova zasáhla v posledních týdnech ekonomická krize a některé finanční ústavy se potácejí na pokraji krachu. Až dosud ale vláda jakékoliv intervence odmítala a tvrdila, že by se se situací měly vypořádat trhy.

Soul tak zvolil jinou cestu než většina světa. Například Spojené státy uvolní na 700 miliard dolarů, centrální banky členských zemí EU pro změnu v pondělí rozhodly, že soukromým finančním ústavům poskytnou dolarové úvěry v neomezeném rozsahu a s pevným úročením. Záchranný balík už celkem narostl na více než bilion eur (25 bilionů korun).

Burzy si výrazně polepšily

"Poslední vývoj a opatření vlády podpořily investory a pomohly navrátit důvěru ve finanční systém," je přesvědčen analytik Kee Kyuong-su ze společnosti Taurus Investment & Securities.

Pozitivně zareagovala na oznámení i měna won, která poskočila na 1209 wonů za dolar. O 6,1 procenta si polepšila i tamní burza.

Jihokorejské finanční trhy zažívají v posledních týdnech nejdramatičtější propad od roku 1998, kdy krize sužovala Asii. Burza se minulý týden propadla o 12,6 procenta.

Rekordní den zažili obchodníci na japonské burze. Poté, co z Evropské unie zazněly záruky bankám, vzrostl tamní index Nikkei 225 o 14 procent.

Mnout ruce si mohou i na Wall Streetu - polepšil si o plných 11 procent během jednoho dne, tedy nejvíce od roku 1933.

 

Právě se děje

Další zprávy