Krize v praxi. Prodej nových aut se rekordně propadl

Tomáš Fránek
15. 10. 2008 11:10
Tak slabé září zažila Evropa před deseti roky
Foto: CCS

Praha - Nová auta se v Evropě přestávají prodávat, počet registrací nových aut se tak v září snížil o 8,2 procenta a byl nejnižší od září 1998.

Za propadem stojí podle statistik automobilové asociace ACEA především finanční krize, která se negativně podepsala na poptávce po nových autech a postihuje výrobce aut.

Září zklamalo

"Září je obvykle silným měsícem pro prodej aut, který má tendenci oživit po klidných letních měsících," napsala asociace. Za devět měsíců roku prodej aut v zemích Evropské unie (bez Malty a Kypru) a na Islandu, v Norsku a Švýcarsku klesl o 4,4 procenta.

Propad prodeje postihuje především staré členské země unie, naopak v nových s výjimkou Maďarska se prodává více aut.

V západní Evropě se tak prodej nových aut snížil o 9,3 procenta na 1,21 milionu vozů. Nejhorší situace je ve Španělsku, kde se prodej aut propadl o 32,2 procenta, v Británii se počet registrací propadl o 21,2 procenta.

Lépe je na tom Francie, kde se prodej zvýšil, a Německo, kde se trh propadl jenom mírně. Naopak v nových členských zemích prodej nových aut rostl o 7,5 procenta na 93 275 vozů. V Česku se prodej zvýšil o 32,2 procenta a v Rumunsku o 17,4 procenta, prodej rostl i na Slovensku.

Automobilky tlumí výrobu

Podle agentury Reuters se nejvíce propadl prodej vozů značek Opel, Vauxhall, Chevrolet a Saab, patřící automobilce General Motors. Opel už oznámil, že omezí výrobu aut v některých svých továrnách.

Prodej vozů největší evropské automobilky Volkswagen, která zahrnuje i značky Audi, Seat a Škoda, stoupl o 1,4 procenta, uvedla agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy