Komise vydá na záchranu ekonomik EU 200 miliard eur

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
26. 11. 2008 13:14
Jde o součást dvouletého plánu podpory hospodářství sedmadvacítky

Brusel - Kolik bude stát záchrana evropské ekonomiky? Předseda Evropské komise José Barroso už zná odpověď. Ve středu oznámil, že EK vyčlení na boj s dopady finanční krize 200 miliard eur, tedy 1,5 procenta HDP sedmadvacítky

"V obtížných časech lze podlehnout pocitu bezmoci. Evropa ale není bezmocná. Páky, které mají k dispozici vlády, nástroje Evropské unie a vliv inteligentní koordinace přispívají k účinné síle, která může zarazit tendence k hlubší recesi," prohlásil Barroso.

Komise schválila balíček opatření, ve kterém se počítá s rozsáhlými finančními pobídkami na podporu ekonomik EU v průběhu příštích dvou let.

Členské země poskytnou 170 miliard dolarů. Dalších 30 miliard půjde z pokladny Evropské unie a Evropské investiční banky, která tak hodlá zlepšit situaci malých a středních podniků a posílit politiku zaměstnanosti. Vzniknout má také zvláštní fond pro ty, koho stávající hospodářská krize připravila o práci.

V zorném poli komise je i podpora investic do výzkumu a vývoje nebo rozvoje infrastruktury. Pomoc ve výši pět miliard dostanou automobilky na podporu "zelených" technologií.

Opatření Bruselu přicházejí v reakci na poslední odhady příštího vývoje evropské ekonomiky, které zveřejnil Eurostat. Unijní hospodářství podle nich ve třetím čtvrtletí kleslo o 0,2 procenta po stagnaci v předchozích třech měsících.

Stejnou měrou se snížily i ekonomické ukazatele eurozóny. Ty tak zaznamenaly již druhý pokles za sebou a patnáctičlennou zónu tím formálně poslaly do recese.

Členské státy se plánem Evropské komise budou zabývat na svém dalším summitu 11. a 12. prosince, který bude posledním vrcholným setkáním evropské sedmadvacítky za francouzského předsednictví.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři o krizi: Zachránila by nás silnější Evropa?
 

Právě se děje

Další zprávy