Maďaři mohou zavést euro rychleji. Díky krizi

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
13. 11. 2008 11:00
Ekonomické problémy přiměly opozici spolupracovat s vládou
Finanční krize v Maďarsku: Muž nahlíží skrze výkladní skříň Národní banky Maďarska. Ilustrační snímek.
Finanční krize v Maďarsku: Muž nahlíží skrze výkladní skříň Národní banky Maďarska. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Budapešť - Stávající ekonomická krize přiměla maďarskou politickou scénu k těsnější spolupráci. Opoziční strana Fidesz je ochotna ustoupit v otázkách přijetí eura a dojednání rozpočtu.

"Přijetí eura bude kompromisem," potvrdil opoziční poslanec Tibor Navracsics v rozhovoru pro Reuters. "Reálně by mohlo jít o rok 2012, nebo 2013."

Dále dodal, že Fidesz podpoří také přijetí rozpočtu na příští rok za předpokladu, že vládní sociální demokraté odsouhlasí vytvoření kontrolní Rozpočtové rady.

Přijetí eura by podle analytiků mohlo pomoct maďarské ekonomice, kterou poškodila finanční krize. Zhoršila se schopnost vlády financovat rozpočtový deficit a banky nemají přístup k financím.

Mezinárodní měnový fond proto na žádost Budapešti poskytl zemi půjčku, kterou začala čerpat ve středu. Maďarsko tak zatíém získalo prvních 4,9 miliardy z celkové sumy 15,7 miliardy dolarů.

"Tyto peníze byly převedeny na účet centrální banky a posílí se jimi devizové rezervy," uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Ferenc Pichler.

Fond od Maďarska na oplátku žádá, aby vláda snížila státní výdaje, včetně sociálních dávek a platů ve veřejném sektoru. Tím by mohl v příštím roce klesnout schodek veřejných financí na 2,6 procenta HDP z předpokládaných 3,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy