Boj o daně EU: Češi a Poláci proti všem

Red Eko, ČTK
24. 1. 2006 18:44
Brusel - Rakušané na unijní jednání o DPH přinesli nový návrh a rozbili blok "odporujících východních států". Teď přesvědčují Čechy a Poláky.

Rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser se v podvečer sešel za zavřenými dveřmi s českým kolegou Bohuslavem Sobotkou a s polským Zbigniewem Dynakem, aby jejich odpor k novému kompromisnímu návrhu o DPH zlomil.

Dosud se mu to však nepovedlo. "Česká republika trvá na své pozici, jednání tedy pokračují," uvedl Sobotka telefonicky pro ČTK.

Rakouský obrat

Rakousko předložilo ministrům financí členských států nový kompromis o režimu snížené sazby DPH poté, co původní návrh narazil na odpor všech nových členských zemí, a také slabších států "staré unie".

Nově navržená pravidla DPH, která by všem členským zemím umožnila do roku 2010 využít snížené daně ze služeb náročných na lidskou práci, se však odpoledne mnohým z původních protivníků Rakouska zalíbila.

"Česko a Polsko zatím blokují, Maďarsko a baltské státy na návrh už přistoupily. Ustoupilo také Portugalsko, které tvrdě prosazovalo sníženou sazbu z mýtného na mostech," uvedl po čtvrté hodině odpoledne slovenský ministr financí Ivan Mikloš. V té době bylo jednání přerušeno na pozdní oběd. 

České, polské či lotyšské požadavky, aby EU prodloužila individuální přechodná období umožňující uplatňovat do roku 2008 nižší sazby DPH,  narazily u starých členských zemí. Někteří z vyjednavačů označili přístup Česka či Polska za porušení přístupové smlouvy.

Dražší byty, levnější opravy

Nový rakouský návrh obsahuje i "technický" ústupek Čechům - umožňuje vybírat nižší DPH z poplatků za dálkové elektrické a plynové topení. Česko však chtělo nižší sazbu u všech dodávek tepla. A zejména u bytové výstavby, na kterou inovovaný návrh nepamatuje vůbec.

Přijetí rakouského modelu by přineslo faktické zdražení nových bytů a tepla v ČR.

Naopak opravy bytů by se daly zařadit mezi "služby náročné na práci". Pokud Praha Rakušanům kývne, mohla by do roku 2010 na opravy nastavit sníženou daň.

 

Právě se děje

Další zprávy