Jeden z bývalých šéfů Siemensu jde za mříže. Za korupci

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
25. 11. 2008 12:32
Soud poslal Johanna Feldmayera na dva roky do vězení za uplácení odborů
Johannes Feldmayer je prvním bývalým členem řídícího týmu firmy, který se ocitl před soudem.
Johannes Feldmayer je prvním bývalým členem řídícího týmu firmy, který se ocitl před soudem. | Foto: Reuters

Norimberk - Dva roky za korupci v kauze německého koncernu Siemens si vysloužil bývalý člen jeho představenstva Johannes Feldmayer. Po Reinhardu Siekaczekovi je tak druhým odsouzeným ze společnosti a prvním z nejvyššího patra jejího vedení a soud v Norimberku mu kromě trestu vězení přiřkl i finanční sankci ve výši 228 tisíc eur (téměř šest milionů korun).

Feldmayer si trest odnesl za zneužití důvěry a daňové úniky. Spolu s ním stanul před soudem i Wilhelm Schelsky, bývalý lídr nezávislé odborové organizace AUB, který si za podvody a rovněž krácení daně vysložil čtyřapůlleté odnětí svobody.

Feldmayer v průběhu procesu přiznal, že firma finančně podporovala odborou organizaci AUB, aby tak získala ocharnu před vlivem předního německého odborového sdružení IG Metall. Sám Feldmayer přiznal, že na Schelského v letech 2001 až 2006 převedl asi 30, 3 milionu eru. Peníze byly podle prokuratury využívány i na sportovní vyžití, investice nebo soukromé účely.

Reinhard Siekaczek před soudem
Reinhard Siekaczek před soudem | Foto: Reuters

Úplatný odborář

Siemens prostřednictvím některých svých šéfů Schelskému vyplatil od roku 2001 celkem až 14 milionů eur (400 milionů korun). V únoru 2007 byl nicméně bývalý odborový předák zatčen policií. Feldmyer jej do vazby náledoval o pár týdnu později poté, co bezpečnostní složky během razie v kancelářích Siemensu našly důkazy o uplácení. Spolu práce mezi manažery a Schelským měla podle soudu probíhat již od roku 1996.

Wilhelm Schelsky pracoval jako člen závodní rady a v Siemensu působil i jako poradce v otázkách školení zaměstnanců. Na konci roku 2006 s ním Siemens zrušil smlouvu. 

Padesátiletý Feldmayer v Siemensu pracoval od roku 1979 a členem představenstva se stal v roce 2003. V rámci skupiny byl zodpovědný za informační technologie a za fungování divize stavebních technologií.

Korupční aféra Siemensu se táhne již několik let a šéfové firmy už několikrát podivné machinace přiznali. Celkem se odhaduje, že vyplatila více než miliardu eur na podivných platbách.

 

Právě se děje

Další zprávy