Siemens žaluje členy vedení. Věděli o korupci?

Redakce EKO, Reuters
29. 7. 2008 15:20
Mezi obžalovanými nechybí von Pierer a Kleinfeld

Mnichov - Siemens se topí v korupčních skandálech. Ve snaze očistit jméno firmy se vedení rozhodlo zažalovat jedenáct bývalých členů svého představenstva o náhradu škod.

Mezi obžalovanými se ocitli také někdejší šéfové Siemesu Heinrich von Pierer a Klause Kleinfeld, které dozorčí rada viní z toho, že v letech 2003 až 2006 zavírali oči před korupcí, čímž poškodili jméno firmy.

Vyšetřovatelé řeší v Siemensu uplácení a korupci už více než rok.

Z účetnictví firmy byly údajně systematicky odčerpávány finanční prostředky, které končily na neoficiálních účtech firmy a Siemens je využíval k úplatkům, aby snáze získával zakázky.

Reinhard Siekaczek u soudu.
Reinhard Siekaczek u soudu. | Foto: Reuters

Siekaczek: Věděli o tom všichni

Již v květnu stanul před soudem první z obviněných, bývalý manažer společnosti Siemens Reinhard Siekaczek, který měl v letech 2000 až 2006 převádět peněžní prostředky z fondů společnosti Siemens na zvláštní účty určené k uplácení.

Podle zjištění Siemensu byly v tomto období provedeny podezřelé transakce za 1,3 miliardy eur.

"Je pravda, že jsem prostřednictvím černých pokladen ze Siemensu odvedl zhruba 53 milionů eur na úplatky," potvrdil tehdy Siekaczek. "I ostatní věděli, že platíme provize proto, abychom dostali zakázky," dodal před soudem.

ČTĚTE: Manažer Siemensu uplácel. Míří za mříže

V pondělí byl u soudu v Mnichově usvědčen a odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu. Vedle toho musí zaplatit pokutu 108 tisíc eur.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy