Jak na krizi? Francie nalije do ekonomiky 20 miliard

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
4. 12. 2008 12:00
Nicolas Sarkozy chce pomoct automobilovému průmyslu
Před recesí je třeba se bránit.
Před recesí je třeba se bránit. | Foto: Reuters

Paříž - Francie chce předejít recesi. Prezident Nicolas Sarkozy proto připravil záchranný finanční balíček v hodnotě 20 miliard euro (513 miliard korun).

Země galského kohouta se recesi dosud ubránila, když se podle posledních statistik v minulém čtvrtletí překvapivě udržela v růstu.

Na největší finanční injekci se může těšit automobilový průmysl a domácnosti s nejnižšími příjmy. Automobilky patří k jedněm z největších zaměstnavatelů ve Francii. Právě výrobce vozů Renault a Peugeot-Citroen ale těžce postihla finanční krize a propad zájmu o nová auta. Domácnosti zase obavy z recese nutí snižovat spotřebu.

V zemi, která má již nyní jedno z nejvyšších množství lidí bez práce v celé evropské sedmadvacítce, navíc neustále dále roste počet nezaměstnaných. Bez místa by podle některých odhadů mohlo být příští rok až osm procent Francouzů.

Strach z budoucnosti

Sarkozy plán oficiálně ohlásí v severofrancouzském městečku Douai, kde stojí jeden z hlavních závodů těžce zkoušené automobilky Renault. Zdejší pracovníci jsou podle regionálního radního Rogera Marieho zoufalí. "Budoucnost automobilového průmyslu je tak křehká jako budoucnost celého průmyslu ve Francii, jelikož lidé nemají peníze na koupi," dodal Marie. "Zaměstnanci se proto obávají, co přijde."

Firmám patrně mohou připlynout další peníze ještě prostřednictvím grantů na podporu výroby elektrických a k přírodě šetrných aut.

Francie dosud v recesi není. Čísla za poslední kvartál jí přiznala růst na úrovni 0,1 procenta a překvapila tak odborníky, kteří očekávali, že právě o tolik zdejší ekonomika poklesne.

 

Právě se děje

Další zprávy