Práce ubývá i v Evropě. Propouští Peugeot i Rolls Royce

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters, Redakce EKO
20. 11. 2008 12:39
Ve Francii přijde o místo 2700 zaměstnanců Peugeotu Citroenu

Paříž - Na zaměstnance automobilového a leteckého průmyslu dopadá krize.

Francouzská automobilka Peugeot Citroen propustí 2700 pracovníků, z výroby leteckých motorů firmy Rolls Royce odejde na dva tisíce lidí, americká společnost General Motors zastaví výrobu v továrnách v Thajsku a Jižní Koreji.

Všechny jmenované firmy tak reagují na pokles poptávky. Jak uvádějí zástupci Peugeotu, 2700 lidí musí odejít kvůli snížení zájmu o nové vozy v Evropě a nepříznivému výhledu do příštího roku. Závodní rada firmy, která celkově dává práci asi 200 tisícům lidí, bude s plánem na zeštíhlení oficiálně seznámena příští měsíc.

Prodej na starém kontinentě, který se jen během října propadl o 14,5 procenta, by podle některých odhadů mohl klesnout ještě o více než deset procent. Podle personálního šéfa společnosti je propouštění "nutným krokem k záchraně až 200 tisíc pracovních míst".

Firma, která je po Volkswagenu druhým největším výrobcem i prodejcem aut v Evropě, bude propouštět hlavně ve svých francouzských továrnách. Jeden z jejích závodů, společný s japonskou automobilkou Toyota, stojí i v České republice. Za minulý rok kolínská továrna vyrobila 308 478 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroen C1.

Propouštění u Rolls Royce

S problémy se potýká také americký konkurent Peugeotu General Motors. Automobilka se rozhodla dočasně zastavit výrobu ve svém thajském závodě poblíž Bangkoku i ve společném podniku GM Daewoo v Jižní Koreji.

Odstávka, která začne v polovině prosince, bude v prvním případě trvat dva měsíce, v GM Daewoo se výrobní linky zastaví na dva týdny.

Kromě Peugeotu se na snižování stavů připravují také u výrobce leteckých motorů Rolls Royce. Firma by měla v příštím roce propustit 1500 až 2000 zaměstnanců. Kromě zpomalující ekonomiky se na jejím rozhodnutí podepsaly i zrušené projekty výrobců letadel Airbus a Boeing.

Rolls Royce dává celosvětově zaměstnání asi 39 000 lidí, 60 procentům z nich ve svých závodech ve Velké Británii. Ve které zemi se bude propouštět, zatím podle BBC jasné není.

"Jsme odhodláni zachovat naši konkurenceschopnost a postupné snižování nákladů, abychom odolali náročnému období, které panuje," uvedl generální ředitel firmy John Rose.

Foto: Aktuálně.cz

Potřebujeme pomoc, žádají firmy

Americký Senát přitom právě včera zablokoval plán na záchranu amerických automobilových gigantů. Ten měl detroitské velké automobilové trojce General Motors, Ford Motor a Chrysler přiznat úvěr ve výši 25 miliard dolarů. Snahu demokratů dlouhodobě bojkotuje administrativa odcházejícího prezidenta George Bushe i jeho republikánští spolustraníci v Kongresu.

Šéfové tří zmíněných společností přitom zákonodárce varovali, že neposkytnutí půjčky může vést až ke kolapsu celého odvětví a ztrátě celkem tří milionů pracovních míst.

O něco lépe jsou na tom evropské automobilky, kterým úvěr obnášející 40 miliard eur patrně poskytne Evropská investiční banka.

 

Právě se děje

Další zprávy