Banky se řítí do ztráty. Ty německé zachraňuje stát

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
3. 11. 2008 11:00
Commerzbank a Société Générale hlásí milionové ztráty
Zisk majitele Komerční banky se snížil o 84 procent.
Zisk majitele Komerční banky se snížil o 84 procent. | Foto: Reuters

Paříž/Berlín - Finanční krize pořádně mává s bankovnictvím po celém světě. Zisk klesá francouzské Société Générale i německé Commerzbank.

Vlastník české Komerční banky, Société Générale, ve třetím čtvrtletí roku 2008 zaznamenal meziroční propad o 84 procent a připsal si čistý zisk ve výši 183 milionu euro (4,41 mld. Kč).

Nejvíce ztrát přinesla její investiční divize, napsala agentura Bloomberg. Banka musela mimo jiné odepsat 1,4 miliard eur včetně 447 milionů v souvislosti s pádem amerického finančního domu Lehman Brothers. 

Experty výsledek třetí největší francouzské banky zklamal. Přes očekávaný propad oproti loňským 1,12 miliardy eur totiž doufali v zisk okolo 580 milionů eur.

Šéf banky Frederic Oudea přesto zůstává optimistou. "V Société Genéralé nevidím žádný problém. Fantastický propad se v říjnu nekonal a zveřejněná čísla nejsou nijak zkreslena," prohlásil.

Hrozí francouzským bankám znárodnění?

Před francouzskými finančními domy přitom možná stojí další problém. Zdejší premiér Francois Fillon pohrozil bankám odvoláním státních půjček, které mají ústavům pomoci překlenout současné obtížné období.

"Pokud ty peníze vezmeme zpět, banky zjistí, že mají velké potíže. Potom přijde i otázka kapitálového vstupu do bank, možná i výměna jejich vedení a kontrola strategie," cituje Fillona francouzský deník Le Figaro.

Francouzská administrativa před necelými dvěma týdny rozhodla o vytvoření fondu na podporu místních bank. Do šestice největších finančních ústavů z něj nalije v první vlně 10,5 miliardy eur.

Miliardy žádá i německá Commerzbank

Podobně je na tom německá společnost Commerzbank, která kvůli špatným výsledkům požádala o  zařazení do státního programu na podporu bankovního sektoru.

Commerzbank kvůli špatným výsledkům požádala o státní program na podporu bankovního sektoru.
Commerzbank kvůli špatným výsledkům požádala o státní program na podporu bankovního sektoru. | Foto: Reuters

Ztrátu 285 milionů eur ve třetím čtvrtletí a špatné ekonomické výhledy má vyřešit kapitálová injekce ve výši 8,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun).

"Commerzbank reaguje na prudký nárůst kapitálových požadavků na banky ze strany kontrolních úřadů, ratingových agentur i kapitálových trhů v důsledku finanční krize," stojí v prohlášení firmy.

Commerzbank se tak stala další bankou, které německá spolková vláda poskytla finanční podporu. Stalo se tak v rámci opatření, která umožňují požádat o státní záruky až do celkové výše 400 miliard eur za refinancování bank mezibankovními půjčkami.

Součástí balíčku jsou i kapitálové injekce do 80 miliard eur a v případě potřeby i odkup ztrátových úvěrů.

 

Právě se děje

Další zprávy