Sarkozy navrhl částečné zestátnění podniků

Zahraničí Ekonomika Zahraničí, Ekonomika
21. 10. 2008 15:08
Po finanční krize je tu krach hospodářství, varoval
Podle Nicolase Sarkozyho je ekologický balíček potřeba
Podle Nicolase Sarkozyho je ekologický balíček potřeba | Foto: Reuters

* Prezident chce státní fond, který skoupí podíly firem * Hlava země, která předsedá EU, má systém fungování eurozóny za přežitý

Brusel - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy varoval před nástupem hospodářské krize a jako jedno z řešení navrhl státní fond, který by skupoval akciové podíly ve firmách a uchránil je tak před krachem.

Řekl to ve svém projevu v Evropském parlamentu.

"Hospodářská krize už je tu," varoval s tím, že každý stát může sice jednat za sebe, v rámci EU by ale koordinace postupů měla být nutností.

Státní pomoc by podle něj měly dostat například výrobci automobilů.

Sarkozy v Evropském parlamentu také prohlásil, že finanční krize ukázala, že současný systém fungování eurozóny je přežitý a musí být změněn. V eurozóně podle něj musí vzniknout hospodářská vláda, kterou by tvořili zástupci členských států platících eurem.

Podle francouzského prezidenta by eurozóna měla posílit svoje ekonomické vedení prostřednictvím pravidelných setkání lídrů 15 zemí, v které přijaly euro. Informovala o tom agentura Reuters.

"Není pro eurozónu možné, aby pokračovala bez jasně identifikovaného ekonomického dozoru (governance). Nemůžeme pokračovat tímto způsobem," řekl Sarkozy.

Podle francouzského prezidenta by Evropská centrální banka měla zůstat nezávislá, ale za určitých podmínek by měla konzultovat své kroky s vládami.

"Rád bych ocenil chování Evropské centrální banky. Banka musí zůstat nezávislá, ale aby její opatření byla správně prováděna, musí se radit s vládami. Takový je duch evropských smluv," dodal.

Sarkozy také navrhuje, aby evropské státy měly vlastní suverénní fondy. Mohly by tak své firmy chránit před stejnými fondy třetích zemí, hlavně bohatých na nerostné suroviny, které do nich ukládají nadbytečné finance a investují je po celém světě.

Sarkozy: v Evropě by se měla vyrábět evropská auta.
Sarkozy: v Evropě by se měla vyrábět evropská auta. | Foto: Škoda Auto

„ Řada klíčových podniků totiž kvůli současné krizi na burzách výrazně ztratila na hodnotě a mohla by se stát snadnou kořistí," řekl Sarkozy novinářům po svém dnešním vystoupení v Evropském parlamentu.

"Nechci, aby se Evropané za několik měsíců probudili a zjistili, že evropské firmy patří neevropskému kapitálu, který nakoupil akcie za nejnižší cenu," uvedl Sarkozy.

Suverénní fondy z Číny a Ruska již před krizí často investovaly do evropských společností. Evropské státy se tak již dříve obávaly, že ztratí vliv na některá strategická odvětví.

Celosvětově se jmění fondů odhaduje na 2,5 bilionu dolarů, tedy asi 47,5 bilionu korun. Nejbohatším suverénním fondem je zřejmě fond Spojených arabských emirátů, jehož aktiva se odhadují na 850 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy