GM tratil 31 miliard, zaměstnanci Opelu protestují

Tomáš Fránek
26. 2. 2009 14:40
Za poslední čtyři roky GM nahromadil ztrátu ve výši 82 miliard dolarů
Svítí Opelu na semaforu červená?
Svítí Opelu na semaforu červená? | Foto: Reuters

Detroit - Největší americká automobilka General Motors loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů (asi 685 miliard korun).

Za poslední čtyři roky tak podnik nashromáždil čistou ztrátu kolem 82 miliard dolarů a nyní přežívá jenom díky pomoci od americké vlády.

Za záchranu firem, které jsou součástí GM, už vystupují jejich zaměstnanci. Dnes tak protestovaly pracovníci automobilky Opel. Ta je první evropskou automobilkou, která od vypuknutí finanční krize požádala vládu o pomoc

Dělníci požadují po mateřské General Motors, aby opustila své plány na uzavření továren v Evropě a umožnila osamostatnění německé automobilky. Opel se stejně jako další světové automobilky potýká s prudkým poklesem poptávky způsobeným globální krizí. Jeho situaci zhoršily problémy mateřské firmy.

Do Rüsselsheimu se sjeli zaměstnanci z továren v Eisenachu, Bochumi a Kaiserslauternu. Podle agentury DPA se manifestace zúčastnilo zhruba 15 000 lidí. Celkem má Opel v Německu 25 000 zaměstnanců.

Manifestace se zúčastnil také vicekancléř Frank-Walter Steinmeier, který přislíbil automobilce pomoc. "Není to jen o Opelu. Je to budoucnosti celého automobilového průmyslu v Německu. Automobilový sektor zde není jen běžným odvětvím. Je páteří naší ekonomiky," řekl Steinmeier.

"Opel je součástí německé historie. Musíme chránit tuto historii," dodal. Opel vyrábí auta v Německu již od roku 1899.

 

 

Právě se děje

Další zprávy