Firmy mají existenční potíže, přestávají platit

Ekonomika Ekonomika
24. 2. 2009 18:30
Jenom malá část firem platí včas
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tři ze čtyř firem platí pozdě, platební morálka se výrazně zhoršuje. Vyplývá to z čerstvé ankety Hospodářské komory České republiky.

"Téměř každá firma má dnes problémy s neplatiči, kteří se schovávají za ekonomickou krizi," stěžuje si například Jan Ságl podnikající v nábytkářství. Podnikatelé proto žádají vládu, aby se problémem vážně zabývala.

Ankety se začátkem tohoto týdne zúčastnilo 1167 firem a podnikatelů ze všech oborů. Na otázku "Projevila se hospodářská krize u vás tím, že vám odběratelé či zákazníci platí později, než jak bylo sjednáno?" odpovědělo plných 75,2 procent firem kladně. Pouze 24,8 procent firem nemá problémy s placením svých závazků či pohledávek.

Podnikatelé chtějí změny v DPH

Téměř 30 procent firem uvádí, že jde o desítky tisíc korun, podle více než poloviny firem (54,1) jde o stovky tisíc korun a každá desátá firma (11,9 procent) uvádí, že jde o miliony korun.

Každá druhá firma (47,6 procent) uvádí, že platí své faktury pozdě nebo žádá o odložení splatnosti kvůli nedostatku financí způsobených dopadem hospodářské krize na činnost podniku.

Devět z deseti firem uvedlo, že podporují návrh změny režimu platby DPH, kdy firma by odváděla DPH až po zaplacení faktury. Zároveň tři ze čtyř firem (75,6 % firem) podporují návrh, aby si firma nemohla nárokovat DPH a vést fakturu v nákladech do doby než je tato faktura uhrazena.

"Takto výrazné zhoršení platební morálky firem je pro nás nepříjemným překvapením a zároveň důkazem, že mnoho firem dnes skutečně čelí existenčním problémům, způsobených dramatickým propadem objemu výroby a zakázek," řekl k novým zjištěním prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Daň až za platbu, ne za fakturu

Právě změna režimu platby DPH by podle komory byla účinným nástrojem oživení "cash-flow" ve firmách. "Na příjmovou stránku ze strany státu to nebude mít žádný dopad, ale fungujícím firmám to výrazně pomůže," dodal Kužel.

Podnikatelé by změnu uvítali. "Nemožnost uplatnit odpočet DPH na nezaplacený daňový doklad v termínu splatnosti by přinutila mnoho firem zaplatit včas," je přesvědčen nábytkář Ságl.

"Platit DPH ze skutečně došlých plateb a ne z virtuálních peněž vystavených faktur je opravdová úleva," uvedl k výsledkům průzkumu Radomír Morawiec ze společnosti Mediprint. Podle něj totiž například státní správě, samosprávám a státním institucím běžně trvá zaplacení faktury i půl roku. Podnikatel ale musí platit daň z faktury hned.

 

Právě se děje

Další zprávy