Saab je v klinické smrti, zoufale hledá záchranu

Tomáš Fránek
26. 2. 2009 11:34
Firma nemá peníze na zaplacení celní správě

Stockholm - Automobilka Saab se jako první podnik v oboru kvůli hospodářské krizi přiblížil na chvíli k definitivnímu krachu.

Podle deníku Financial Times Deutschland Saab už ve středu musel zastavit výrobu, firma dlužila peníze celníkům. Dnes se výroba znovu rozběhla s tím, že firma jedná s osmi zájemci o koupi firmy.  "Jsme v neuvěřitelně stresové situaci," přiznal šéf firmy Jan-Ake Johnsson deníku Svenska Dagbladet a dodal, že věří v brzké vyřešení problémů kolem vlastnictví firmy.  

Úřady včera potvrdily, že zakázaly jakékoliv dodávky i přísun materiálu do závodu automobilky v hlavním švédském provozu v Trollhättanu.

Úctyhodná suma

Důvodem je, že podnik nesplnil své závazky vůči celní správě. Podle úřadů se jedná o "úctyhodnou sumu", kterou Saab dluží.

Deník Göteborg Posten na svých internetových stránkách, že dodávky do automobilky zastavila i řada výrobců jednotlivých autodílů.

"Celní zásah v praxi znamená, že dokud Saab nezaplatí, nemůže zvenčí EU přijímat žádné součástky ani vyvážet mimo EU žádné hotové výrobky," uvedl Hans Olsson ze státní celní služby Tullverket.

Vláda firmě nepomůže

Práce pro automobilku zastavila i firma Schenker, která je jedním z největších přepravců této značky. Podle švédských sdělovacích prostředků si Schenker jako zástavu za nesplacené faktury ponechal automobily, které měl dál přesouvat.  Celní poplatky budou podle Johnssona uhrazeny.

Firma dosud patří společnosti General Motors, která již požádala vládu ve Stockholmu o podporu pro Saab. Stát však jakoukoli pomoc odmítá. Finanční injekci nepodporuje ani veřejné mínění.

 

Právě se děje

Další zprávy