France Télécom propustí 17 000 lidí

ČTK, eko
14. 2. 2006 9:12
Paříž - Francouzský telekomunikační operátor France Télécom urychlí svou restrukturalizaci a propustí zhruba osm až deset procent všech zaměstnanců.

Podnik to dnes uvedl spolu s výsledky hospodaření za minulý rok.

Firma zvýšila provozní zisk (EBITDA) za minulý rok o 2,8 procenta na 18,42 miliardy eur. V roce 2004 tento zisk dosáhl 17,92 miliardy. Výsledek byl nepatrně nižší, než analytici odhadovali.

Odchody nebudou vynucené

France Télécom hodlá do roku 2008 propustit 16 tisíc lidí ve Francii a jeden tisíc v zahraničních filiálkách. Důvodem je potřeba snížit náklady a změnit jejich strukturu.

Akcie France Télécomu, druhého největšího operátora v Evropě podle tržeb, loni patřily mezi ty s nejhorším výkonem ze čtyřicítky titulů indexu CAC-40 pařížské akciové burzy. V lednu firma varovala před horším výsledkem a nečekaně propustila finančního ředitele.

Za posledních šest měsíců klesly akcie podniku o 27 procent a jen v posledním měsíci o 14 procent. V pondělí uzavřela emise France Télécomu téměř beze změny na 18,60 eura.

France Télécom navrhuje akcionářům, že za minulý rok vyplatí dividendu jedno euro a za letošní rok 1,20 eura. Společnost předpokládá, že se jí letos zvýší tržby o sedm procent. Podíl provozního zisku na tržbách by se ale mohl snížit o jeden až dva procentní body, napsala s odvoláním na výsledkovou zprávu agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy