VW propouští, Škody se to netýká

aju
10. 2. 2006 15:15
Frankfurt - Propouštění ve Volkswagenu může omezit i produkční kapacitu.
Šéf firmy Bernd Pischetsrieder plánuje propustit během tří let 20 tisíc lidí
Šéf firmy Bernd Pischetsrieder plánuje propustit během tří let 20 tisíc lidí | Foto: Reuters

Uvedla to dnes německá automobilka s tím, že v příštích třech letech sníží počet pracovních míst až o 20 tisíc. Půjde o zaměstnance značky VW, píše agentura Reuters.

"Škody Auto se plánovaná restrukturalizace netýká," potvrdil deníku Aktuálně Evžen Krauskopf, tiskový mluvčí mladoboleslavské automobilky.

Cílem zeštíhlení má být obnovení ziskovosti základní značky VW. Ta za loňský rok jen těsně překročila vyrovnanou bilanci, třebaže celý koncern výrazně zvýšil ziskovost.

Zástupci vedení Škody Auto v poslední době naopak opakovaně prohlašují, že po loňském rekordním prodeji očekávají další významné zvyšování odbytu. Má k tomu přispět jak letošní rozběh čtvrté modelové řady roomster, tak zvyšování výroby v zahraničních závodech, včetně plánovaných výrob vozů Škoda v Rusku a Číně, napsala agentura ČTK.

Akcie reagovaly růstem o šest procent. Pozitivní vývoj totiž podpořily i lepší něž očekávané finanční výsledky za uplynulý rok.

Díky úspornému programu "ForMotion" vzrostl provozní zisk o 70 procent na bezmála 2,8 miliardy eur. Po zdanění vychází zisk na 1,12 miliardy, tedy o 60 procent vyšší než před rokem.

Na dobrém vývoji vydělají i akcionáři. Firma slíbila, že zvýší dividendy. Letos tak budou o deset eurocentů na akcii vyšší než před rokem. Konkrétně 1,15 eura.

 

Právě se děje

Další zprávy