Unipetrol nalije do Benziny 1,3 miliardy

ČTK, eko
20. 1. 2006 13:45
Praha - Petrochemická skupina Unipetrol navýší ve své dceřiné společnosti Benzina kapitál o 1,299 miliardy korun formou finanční injekce. Benzina je jedním z významných prodejců pohonných hmot.

Navýšení kapitálu je podle mluvčího součástí restrukturalizačního procesu a má posílit finanční situaci podniku. Kapitálová injekce má zefektivnit činnost podniku. "Proces restrukturalizace je zaměřen na snížení administrativních a provozních nákladů a také na zvýšení kvality služeb," uvedl Kejdana.

Benzina vlastní a provozuje v České republice zhruba 300 čerpacích stanic a kontroluje přibližně desetiprocentní podíl na trhu. Její síť čerpacích stanic je největší v zemi. Firma zahájila loni v druhé polovině roku restrukturalizaci, v jejímž rámci chce změnit například cenovou strategii a modernizovat stanice. Zvýšit chce také podíl na trhu.

Benzina za devět měsíců minulého roku hospodařila se ztrátou 362,5 milionu korun. Rok 2004 firma zakončila dvoumilionovým ziskem při 20miliardových tržbách, o rok dříve vykázala ztrátu 273 milionů. Její aktuální základní jmění je podle Kejdany 901 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy