Fandíte rudým ďáblům? Budete na nich moci vydělat

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
4. 7. 2012 9:55
Manchester United chce vstupem na newyorskou burzu získat 100 milionů dolarů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Slavný anglický fotbalový klub Manchester United požádal o vstup na Newyorskou burzu cenných papírů (NYSE).

Klub předložil povinnou dokumentaci pro americkou komisi pro cenné papíry a oznámil, že v primární veřejné nabídce (IPO) chce získat zhruba 100 milionů dolarů. O počtu akcií připravených k vydání neinformoval.

Manchester United se vstupem na burzu poměrně dlouho váhal, když nejprve uvažoval o burze v Hongkongu a později chtěl vstoupit s primární emisí akcií v hodnotě jedné miliardy dolarů na burzu v Singapuru. Od plánů ale upustil kvůli nejistotě na finančních trzích a přednost dal nakonec NYSE.

Manchester United neoznámil, kolik akcií hodlá vydat, ani jaká bude jejich cena. Nejasné je zatím i datum jeho vstupu na burzu. Klub, který devatenáctkrát vyhrál anglickou ligu, chce prostředky získané prodejem akcií využít na pokrytí dluhů. Na konci března 2012 výše dluhu podle agentury Reuters dosahovala zhruba 423 milionů liber.

Podle původních plánů si měl anglický klub s americkými vlastníky (rodina Glazerových není mezi příznivci Red Devils zrovna oblíbená) na burzu přijít rovnou pro miliardu dolarů, nynější cíl je tedy desetinásobně nižší, což mnohé překvapilo. Podle některých analytiků to ale může být strategie, jak vytvořit tlak na investory, aby s nabídkami neváhali.

Další analytici pak zpochybňují výběr burzy, když fotbal ve Spojených státech rozhodně nepatří k populárním sportům. Podle analytiků by byl logičtější Londýn nebo některý z asijských trhů, kde má Manchester United podle vlastního zjištění polovinu ze svých zhruba 659 milionů fanoušků.

 

Právě se děje

Další zprávy