ExxonMobil:Hotovostní rezervy 31,9 miliardy dolarů

Red Eko, ČTK
9. 5. 2006 13:50
New York - Americká energetická společnost ExxonMobil pomalu v hotovostních rezervách dohání firmu Microsoft.

ExxonMobil měl na konci března hotovostní rezervy 31,9 miliardy dolarů (více než 711 miliard Kč). Microsoft měl ke stejnému datu v hotovostních rezervách a krátkodobých investicích asi 34,8 miliardy dolarů.

Informuje o tom list The Wall Street Journal.

ExxonMobil je už teď největším veřejně obchodovanou společností na světě a díky vysokým příjmům z prodeje stále dražší ropy se její finanční situace zlepšuje.

Je vítězem Warren Buffett?

Vůbec nejlépe z hlediska volné hotovosti je na tom společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta. Ta měla na konci března v hotovosti téměř 43 miliardy dolarů.

Berkshire ale používá naprosto odlišnou politiku, pro kterou je typické, že podnik nevyplácí dividendy ani nevykupuje vlastní akcie, ale všechnu hotovost si ponechává za účelem růstu hodnoty majetku připadajícího na jednu akcii.

Pokud by Exxon v posledních třech letech používal stejnou strategii jako Berkshire Hathaway, měl by nyní v hotovostních rezervách asi dvakrát tolik peněz, kolik má Berkshire.

Exxon ale díky vysokým příjmům z prodeje ropy akcionářům vyplácí více než dvě miliardy dolarů na dividendách, a to měsíc co měsíc.

Zpráva je příznivá, ale...

Přestože zpráva o vysokých hotovostních rezervách Exxonu je příznivá pro akcionáře firmy, má také odvrácenou tvář.

Stává se totiž další zbraní v rukách kritiků, což jsou především spotřebitelé a politici. Ti zpochybňují, zda ropné firmy dostatečně investují, aby zvýšily těžbu ropy a pomohly tak zmírnit napětí na trhu.

Ceny ropy se koncem dubna vyšplhaly na nový rekord nad 75 dolary za barel a spolu s nimi se zvyšují i ceny benzinu u čerpacích stanic.

V USA se galon (asi 3,8 litru) benzinu v minulých dnech dostal nad tři dolary (nad 17 Kč za litr) a kvůli nízké kapacitě rafinerií některé čerpací stanice v Texasu dokonce hlásily nedostatek benzinu.

Zisk největší americké ropné společnosti Exxon Mobil vzrostl za celý loňský rok díky vysokým cenám ropy o 43 procent na rekordních 36,1 miliardy dolarů (845 miliard korun).

Exxon těžil z vysokých cen ropy, které loni vzrostly zhruba o 40 procent. Podobně vysoké byly ceny zemního plynu a poptávka po ropných produktech.

Ziskem posledního čtvrtletí Exxon překonal svůj dosavadní rekord 9,9 miliardy z předešlého čtvrtletí. Jeho celoroční zisk se téměř rovná loňskému rozpočtu české vlády. 

 

Právě se děje

Další zprávy