Pětice firem získala z ropy 100 miliard

Adam Junek
8. 2. 2006 0:00
Londýn - Přes sto miliard dolarů čistého zisku dokázala vyrobit pouhá pětice firem. Ropným koncernům se loni díky vysoké ceně "černého zlata" nebývale dařilo.
Ropní giganti si chtějí investicemi zajistit nové zdroje, staré jim totiž docházejí
Ropní giganti si chtějí investicemi zajistit nové zdroje, staré jim totiž docházejí | Foto: Aktuálně.cz

Rekordním ziskem se jako poslední včera pochlubila britská společnost BP, dvojka na světovém trhu. Její zisk poskočil o bezmála třetinu vzhůru na 22,3 miliardy dolarů. Přesto ani rekordní výdělky analytiky neuspokojily.

"Ta čísla nejsou moc dobrá. Očekávání rozhodně byla vyšší, a tomu odpovídá i reakce," citovala agentura Bloomberg Thomase Körfgena z investiční společnosti SEB Investment.

Akcie BP proto zamířily dolů. Tomu napomohl také sám šéf firmy John Browne, který slíbil, že do roku 2008 vyplatí akcionářům 65 miliard dolarů na dividendách.

Katrina zasáhla nejvíce Shell

Největší rivalové BP se měli také čím chlubit. Exxon Mobil tak například vykázal nejvyšší zisk, jakého kdy nějaká firma dosáhla. Za poslední čtvrtletí překonal hranici deseti miliard dolarů a celkově si za loňský rok připsal přes 36 miliard čistého.

Snímek rafinerie koncernu BP v britském Grangemouthu.
Snímek rafinerie koncernu BP v britském Grangemouthu. | Foto: Reuters

Nejméně se dařilo britsko-nizozemskému koncernu Royal Dutch/Shell - musel za poslední čtvrtletí přiznat pokles zisku.

Tuto společnost totiž více než ostatní poznamenal hurikán Katrina, jehož dopad na výdělek firmy nespravila ani stoupající cena ropy, která se obchodovala až u sedmdesáti dolarů za barel.

Celkově si ale polepšil a vydělal 25 miliard dolarů.

Conoco se již vydalo na nákupy

Co s tolika penězi budou ropní giganti dělat? Přestože velkou část ze svých miliard vyplatí akcionářům, budou také významně investovat. Dohromady má pětice lídrů na trhu přes padesát miliard volných prostředků na investice.

Americký gigant ConocoPhilips naznačil letošní trend velkých investic již na konci roku, když si koupí firmy Burlington Resources zajistil přístup k bohatým nalezištím ropy. Zaplatil za ni přes 35 miliard dolarů.

V letošním roce hodlá investovat okolo deseti miliard do průzkumů těžby.

A podobně budou postupovat i konkurenti. Analytici z Thomson Financial odhadli, že letos stoupnou investice v ropném sektoru zhruba o patnáct procent - na téměř 24 miliard dolarů.

Největší hráči na trhu mají totiž problém: Vysychající zdroje svých obřích zisků. Za poslední tři roky objevily ropné firmy méně než polovinu objemu ropy a plynu, který vytěžily.

Giganti ztrácí na trpaslíky

Navíc velké firmy pokulhávají za svými menšími konkurenty. Jejich podíl na investicích do starých a nových těžebních projektů poklesl. Dříve byl dvě třetiny, nyní už jen 40 procent.

Jenže rozsáhlé investice nepřicházejí v nejvhodnějším čase. Světová ekonomika se nachází v období zásadní nejistoty. Situace v Íránu a Venezuele vede například společnosti k tomu, aby se vrátily k "opomenutým" nalezištím v arktických oblastech.

Ropa v nich ukrytá ale potřebuje k "vykutání" mnohem vyšší investice než jinde.

A velkým otazníkem je také Rusko se svými gigantickými zásobami strategické suroviny. Osud západních firem na tamních nalezištích je nejasný. Nezlepšuje to ani usmíření Libye, kam se po delší pauze západní koncerny opět ženou.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy