Evropané mají cizí zboží rádi

Dušan Klimeš
19. 6. 2006 16:00
Brusel - O více než dvě miliardy euro se v dubnu prohloubil rozdíl mezi vývozem a dovozem zboží v Evropské unii. Nečekaně špatný výsledek zavinil především dovoz drahé ropy a spotřebního zboží.

Ve čtvrtém měsíci činil deficit zahraničního obchodu EU 14,8 miliardy euro.

Nerovnováha se projevila nejen při srovnání měsíčním, ale i meziročním. Oproti loňskému dubnu si EU pohoršila o 5,5 miliardy euro, kdy rozdíl importu a exportu byl 9,3 miliardy euro.

Směrem k poklesu se ale tento ekonomický indikátor vydal již v roce 2005. Zatímco před dvěma lety činil rozdíl vývozu a dovozu zboží 62,9 miliardy euro, loni se deficit prohloubil na 106,4 miliardy euro.

Deficitem proti růstu

Deficit zahraničního obchodu, který měsíčně zveřejňuje evropský statistický úřad Eurostat, v sobě nese informaci o tom, o kolik zboží více se do Evropy přivezlo, než se z ní vyvezlo.

A stále se zhoršující bilance není pro EU dobrou vizitkou. Silný a stabilní export je totiž považován za základní stavební kámen růstu kterékoli ekonomiky.

"Vnější nerovnováha není jen jednorázový jev, ale dlouhodobý stav. V pozadí deficitu stojí podobně jako v u nás především drahá ropa, kterou statistiky skrývají pod položkou energie," myslí si Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

Detailní výsledky poskytl Eurostat i souhrnně za první tři měsíce tohoto roku. Tradičně deficitní oblastí je energetický průmysl. Dovoz energie "porazil" její vývoz o 73,3 miliardy euro. Naopak chemické společnosti dokázali mimo EU prodat více, než kolik se chemického zboží dovezlo.

Obdobně se dařilo i vývozcům strojních zařízení a automobilů. Jejich prodeje předčily dovoz aut o 23,3 miliardy euro.

Německo na špici

Úspěšné čtvrtletí si může připsat Německo. Tomu se povedlo vyvézt více zboží než dovést a skončilo tak v plusu 38,9 miliardy euro. Na druhém konci žebříčku zůstala Velká Británie, která naopak bojuje s deficitem 23,8 miliardy euro.

Foto: Aktuálně.cz

Česká republika si ve světle výsledků EU nevede špatně. V prvním čtvrtletí se přebytek obchodní bilance pohyboval na úrovni 25 miliard korun, což je necelá miliarda eur. V dubnu se aktivní saldo snížilo na 0,2 miliardy korun, stále však Česko zůstalo v přebytku.

Asijský partner Evropy

Největším partnerem EU pro vývoz je Čína. Meziroční nárůst vývozu dosáhl téměř třiceti procent. Druhou a třetí příčku si rozdělilo Rusko a Turecko, kam se vyvezlo shodně o 27 procent více, než za první tři měsíce roku loňského.

"Zajímavé je, že ačkoli EU zvýšila své vývozy do Číny meziročně o 29 procent, tak i přesto meziročně vzrostl deficit s touto zemí z 22,8 mld. na 29,2 mld. Eur

K podobnému nárůstu došlo i u Ruska a Norska. Zatímco u Ruska a Norska stojí v pozadí ropa a plyn, v pozadí čínského deficitu stojí levný textil a elektronika," dodává Vladimír Pikora.

 

Právě se děje

Další zprávy