Živnostníkům se uleví. Až přijde čas

Dušan Klimeš
15. 11. 2006 16:00
Praha - Ministerská akce "Stop šikaně živnostníků" má svoji první reálnou podobu. Bude k něčemu?
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman zaštitoval ministerský návrh
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman zaštitoval ministerský návrh | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vláda dnes udělala první krok k tomu, aby se v Česku živnostníkům dýchalo lépe. Odsouhlasila materiál, který obsahuje seznam zákonů a předpisů, které je třeba novelizovat či upravit.

Jde ale pouze o proklamační krok. Skutečný výstup z dnešního jednání není žádný. Ministři se tak svorně shodli na tom, že je třeba něco v budoucnu dělat, a teď už ví i co.

Není ale jisté, že se změn budou účastnit právě tito ministři, kteří jsou právě "v demisi", a zda materiál v budoucí vládě nespadne pod stůl.

Správný směr?

Pokud by se povedlo provést změny, které materiál předkládá, živnostníci by to jistě uvítali. Přináší totiž impulz ke zjednodušení složitých předpisů a zrušení některých nelogických norem.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ambice má ale ještě vyšší. Chce částečně zreformovat státní správu, zrušit duplicitní pravomoci a zajistit, aby živnostníkovi stačilo státu informaci sdělit jednou a úřady aby si ji následně předali.

Živnostníci a podnikatelé by se mohli dočkat například zrušení nařízení vlády, kterým se stanovují výše zálohy na vratné obaly. Stát by se vzdal práva určovat, kolik musí obchodník vybírat za pivní či vinnou láhev.

To by pak záleželo na tom, jaké ceny si stanoví výrobci a jak se dohodnou s odběrateli a distributory.

Odpadky si zničte sami

Vláda by zároveň ráda novelizovala zákon o odpadech. Výsledkem by mohly být nižší požadavky na drobné živnostníky a malé firmy v oblasti likvidace odpadů. Firmy by je mohly napříště likvidovat samy bez nutnosti najímat si k tomu specializované společnosti.

Úprav by mohl doznat i zákon o ovzduší. Ministerstvu životního prostředí se zdá, že je na živnostníky uložena příliš velká informační povinnost. Důsledkem jsou "zbytečné" investice do měřicích zařízení a technického zázemí.

Foto: Profimédia

Podnikatelé by mohli ušetřit i na silniční dani. Zatímco dnes musí platit tuto daň i za auto, které má v majetku zaměstnanec a užívá ho služebně, mohlo by se to v budoucnu změnit.

"Zatěžující a nepříliš účelné se jeví ustanovení upravující povinnost platit daň i za osobní automobil zaměstnance používaný pro služební účely," uvádí materiál ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy