Evropa nachystala nová cla, mstí se USA

Adam Junek
2. 5. 2006 0:00
Brusel - Pomsta bude sladká. Tedy: V případě sporu Evropské unie a Spojených států amerických spíše drahá.

Brusel uvalil další "trestná" cla na americký import. Důvod? USA nadále podporují stamiliony dolarů své firmy mimo jiné ocelárny nebo výrobce potravin. A to přesto, že jim to zakázala Světová obchodní organizace (WTO).

Nová "pokuta" dosahuje výše 9,2 miliony dolarů. Celkem tak už za nelegální podpory EU potrestala Ameriku více než 36 miliony dolarů na clech.

Jde o takzvaný Byrdův dodatek, který zajišťuje americkým firmám podporu. Schválen byl v roce 2000, WTO jej prohlásila za nelegální o dva roky později. USA dostaly rok na to, aby jej odstranily. Nestalo se.

Ještě další dva roky mají totiž firmy podpory dostávat. Spolu s EU tak i Brazílie, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Indie, Chile a Japonsko mají právo uvalovat cla na dovoz "dotovaného" zboží, ač dovozní poplatky už byly v rámci jednání WTO odstraněny.

Výsledek pro spotřebitele v Evropě? Jediný - dražší americké oblečení, potraviny nebo papírové výrobky.

"USA nedodržují nařízení WTO, nemůžeme jen nečinně přihlížet," zdůvodnil krok evropský komisař pro obchod Peter Mandelson.

Jinak je ale většina obchodních vztahů mezi Evropou a Amerikou podle jeho slov bez problémů.

Podpory pro výrobce civilních letadel jsou bolákem euro-amerických obchodů
Podpory pro výrobce civilních letadel jsou bolákem euro-amerických obchodů | Foto: aircraftinfo.net

Ne tak docela. Spojené státy vyčítají Evropě, že nechce na své trhy pustit geneticky modifikované potraviny. Na počátku letošního roku nakonec WTO rozhodla ve prospěch amerických výrobců. Geneticky upravená kukuřice tak má mít  cestu do Evropy volnou.

Dlouhotrvajícím sporem jsou pak podpory pro výrobce letadel, americký Boeing a evropský EADS. Obě strany si vzájemně vyčítají, že firmy dostávají nelegální podpory. Američané vyčítají Evropě asi 16 miliard dolarů, Evropa kontruje více než 22 miliardami.

Řešení je v nedohlednu. Obě strany se navzájem zažalovaly u WTO. Pak spor načas pozastavily. Táhne se tak už bezmála dva roky. Prošlo několik termínů, kdy měl být vyřešen, ale pak se vždy bezvýsledné jednání odročilo. Naposledy kvůli probíhajícím jednáním o dalším uvolňování světového obchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy