Airbus si zajistil miliardy z Indie

Michal Najman
20. 2. 2006 12:30
Dillí / Singapur - Další vítězství na asijském trhu si připsal evropský výrobce letounů Airbus.

Státní indická letecká společnost Indian Airlines dnes totiž podepsala konečnou dohodu o nákupu 43 airbusů. Hodnota kontraktu se odhaduje na 2,5 miliardy dolarů.

Indian Airlines koupí od Airbusu během pěti let 43 strojů. První letouny dodá evropský koncern v říjnu a pak bude pokračovat tempem jednoho letounu za měsíc. O čínský a indický trh svádí Airbus líté boje s Boeingem.

Oba dva konkurenti mají své vlajkové lodě. Airbus loni představil nový letoun A380. Do něj se vejde rekordní počet 555 pasažérů v základní verzi a při upravené přes 800. Vyžaduje však dodatečné náklady, jakými jsou například rozšíření přistávacích ploch a především prostor pro odbavení.

Proti němu Boeing přišel s letounem 777, který uveze sice jen 450 cestujících, ale zato má rekordní dolet a nevyžaduje žádné dodatečné náklady.

Boeing 777
Boeing 777 | Foto: Boeing

V Singapuru se ukáže

Zítra začíná v Singapuru letecký veletrh, na kterém se představí přes 900 vystavovatelů ze 43 zemí. Minulý rok se zde podepsaly kontrakty za 3,5 miliardy dolarů a letos bude tato částka dle odhadů odborníků překročena.

Právě lokace veletrhu je pro výrobce velmi zajímavá. Oba výrobci se snaží na asijském trhu získávat kontrakty, protože jej považují za dlouhodobě nejperspektivnější. Odhaduje se, že do roku 2010 bude jen v Indii využívat leteckou přepravu až 50 milionů osob ročně.

V roce 2008 se budou v Pekingu konat olympijské hry a v roce 2010 bude v Šanghaji světová výstava. I proto si Čína v prosinci minulého roku objednala 150 letadel od Airbusu a 70 od Boeingu.

 

Právě se děje

Další zprávy