WTO: genetické potraviny do EU

mna
7. 2. 2006 14:00
Ženeva - WTO chce donutit EU, aby uvolnila své restrikce vůči geneticky modifikovaným potravinám (GMO). WTO tak nečiní samo od sebe. Tlačí na ní Argentina, Kanada a USA.

Snahy těchto tří zemí trvají již třetí rok, ale EU stále odolává. Dnes možná tlaku povolí a své restrikce zvolní. Hlavním problémem je, že Unie nedokáže doložit věrohodné vědecké důkazy o škodlivosti těchto potravin. Tento argument také používají odpůrci bariér.

Některé členské státy bojují proti GMO vlastními prostředky. Řecko například zakázalo kukuřičná semena od amerického potravinářského gigantu Monsanto. EU však nařídila zákaz zrušit, protože Řecko neposkytlo dostatek důkazů o tom, že by tato semena poškozovala lidské zdraví. Řecko se však nevzdává a hodlá jít k Evropskému soudu, uvedl server EUobserver.

Ten však již v minulosti rozhodl proti podobnému zákazu. To když se region Horního Rakouska rozhodl na vlastní pěst nepovolit vstup GMO na své území. EU se v těchto otázkách řídí zákonem z roku 2001, který povoluje vstup jednotlivých GMO případ od případu na základě posouzení Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA).

Rakousko, které Evropské unii předsedá, slíbilo, že v dubnu uspořádá celoevropskou debatu na téma GMO. Odpor proti GMO je však velký a moderní je být proti.

 

Právě se děje

Další zprávy