Euroministři: Portugalsku pomůžeme, když bude šetřit

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 4. 2011 14:24
Ministři eurozóny dávají Portugalcům čas do půlky května, aby přijali úsporná opatření
Premiér v demisi José Socrates na úsporách pohořel.
Premiér v demisi José Socrates na úsporách pohořel. | Foto: Reuters

Brusel - Peníze budou, ale jen když do poloviny května přijmete další úspory, vzkázal Portugalsku šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker po neformálním jednání ministrů.

Právě snaha o prosazení úspor stála křeslo premiéra José Sócrata, jehož kabinet na konci března neobhájil plánované kroky před opozicí. Parlamentní volby čekají Portugalce na začátku června, do té doby by ale měla opatření už platit.

Juncker dnes rovněž potvrdil, že kromě Mezinárodního měnového fondu a současného záchranného fondu eurozóny (EFSF) pomoc Portugalsku poputuje i z Evropského mechanismu finanční stability (EFSM), na němž se podílí i Česká republika.

Zatím není jasné, jak bude celá pomoc, jejíž výše se odhaduje až na 80 miliard eur (zhruba dva biliony Kč), mezi jednotlivé nástroje rozdělena. Z předchozích zkušeností u Irska je však možné očekávat, že třetina poputuje z EFSF, třetina z EFSM a třetina z MMF.

Podle propočtů ČTK české záruky za úvěry z EFSM nemohou přesáhnout částku 11,25 miliardy korun. ČR by tuto částku ale zaplatila jen v případě, že by Portugalsko své závazky nenaplnilo.


 

Právě se děje

Další zprávy