USA hrozí osud Řecka a Portugalska, myslí si ekonom

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 4. 2011 11:50
Spojené státy potřebují schválit rozpočet a zvýšit strop pro zadlužení, jinak nebudou mít na dávky
Rozpočtové provizorium skončí v pátek, Obama v jednání o rozpočtu neuspěl.
Rozpočtové provizorium skončí v pátek, Obama v jednání o rozpočtu neuspěl. | Foto: Reuters

New York - Pokud Spojené státy nezvýší strop pro zadlužení a neschválí rozpočet, mohou se připravit na osud Řecka, Irska a Portugalsko, které před bankrotem musely zachraňovat mezinárodní peníze.

Myslí si to hlavní ekonom americké banky Wells Fargo John Silvia. Podle něj jsou Spojené státy po stejné cestě jako tři země, které musely žádat Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii o půjčku.

"Vývoj v Řecku a Portugalsku se podle mého názoru zatraceně podobá vývoji ve Spojených státech. Jen ty osoby mají jiná jména," řekl Silvia v televizi CNBC s tím, že pokud nedojde ke schválení rozpočtu a zvýšení stropu pro zadlužení, bude třeba začít už za pár dní se zavíráním státních úřadů.

Vláda si podle něj musí uvědomit, že slabý hospodářský růst, který USA experti prorokují, nezajistí státu dostatečné příjmy z daní a tím pádem nebude mít státní pokladna na vyplácení dávek.

"Musíme učinit jisté změny a slevit z některých slibů, které dali k těmto dávkám předchozí politici. Máme za sebou 40 let politických slibů, že lidem přiznáme určité nároky a příspěvky. Teď ale zjišťujeme, že Spojené státy jsou ve složitější situaci, než byly v letech bezprostředně po druhé světové válce," uvedl ekonom.

Republikáni a demokraté se nemohou shodnout na tom, jak v posledních šesti měsících tohoto fiskálního orku financovat federální vládu. Finanční rok v USA končí v září, Spojené státy ale pořád fungují v rozpočtovém provizoriu. To si několikrát prodloužili, teď ale k dalšímu takovému kroku chybí politická vůle. Nynější provizorium vyprší v pátek.


 

Právě se děje

Další zprávy