EU: Železnice chtějí zdražení silnic

ČTK, eko
9. 12. 2005 15:33
Praha - Evropské železnice budou prostřednictvím svých ministerstev dopravy a europoslanců lobbovat v EU za přijetí směrnice, která by vedla ke zvýšení ceny za používání silnic.

Silniční dopravci by v případě přijetí směrnice hradili i náklady na odstraňování nehod, poškozování silnic a znečišťování životního prostředí, což by zvýšilo cenu silniční dopravy. Podmínky na dopravním trhu by tak ale podle železničních dopravců byly harmonizované a zvýšila by se konkurenceschopnost železnice, která tak vysoké externí náklady jako silnice nevytváří.

Podle mluvčího sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe je volání státem dotované železnice po zdražení silniční dopravy nehorázné. "Železniční dopravci by se měli zajímat hlavně o zlepšení vlastní produktivity tak, aby každý občan nemusel z daní doplácet na jejich nerentabilitu," řekl.

Navíc silnice podle něho již nyní plně hradí veškeré své náklady. Ze spotřební daně z paliv, silniční daně, dálničních známek a DPH v dopravě se podle něho vybere ročně kolem 100 miliard korun. Prostřednictvím státního rozpočtu a fondu dopravy se zpět na silnice vrací jen asi čtvrtina, dodal.

Podle Kodysové musí Evropa nabídnout bezpečnou a rychlou páteřní síť evropských koridorů, pokud chce dosáhnout přesunu objemu nákladní přepravy z přetížených silnic na železnice. "Západní Evropa svou politikou během posledních 20 let dopustila, aby podstatná část nákladní dopravy přešla na silnice. Důsledky si EU uvědomuje až dnes, a proto nyní podporuje železniční projekty," řekla.

Mezinárodní železniční organizace CER sdružuje téměř 50 železničních společností. Sídlo této organizace je v Bruselu a mezi hlavní poslání patří lobbovat v evropských institucích ve prospěch železniční dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy