Nezaměstnanost v EU zůstala stabilní

ČTK, eko
1. 12. 2005 11:09
Brusel - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i v zemích eurozóny zůstala v říjnu beze změny.

V zemích měnové unie byla na 8,3 procenta a v EU zůstala na 8,5 procenta, což bylo obojí půl procentního bodu pod úrovní před rokem,  oznámil dnes statistický úřad Eurostat.

Nejnižší nezaměstnanost je nadále v Irsku, Británii, Nizozemsku a Dánsku, kde setrvávala pod pěti procenty. Nejvyšší je naopak v Polsku, kde byla 17,6 procenta, a na Slovensku s 16,2 procenta. V eurozóně je pak nejhorší nezaměstnanost v Řecku, kde byla naposledy na 9,9 procenta, a nadprůměrná je i ve Francii a Německu.

V České republice zůstala míra nezaměstnanosti na 7,9  procenta a proti loňskému říjnu byla nižší o 0,3 procentního bodu. Podle odlišné metodiky českého ministerstva práce a sociálních věcí činila míra nezaměstnanosti v říjnu 8,5 procenta.

Nezaměstnanost v eurozóně byla na vrcholu během loňského roku, kdy se většinou pohybovala těsně pod devíti procenty, zatímco v celé EU se loni v prvním pololetí dostala až na 9,1 procenta. Od loňského podzimu však postupně klesá. V USA byla v říjnu míra nezaměstnanosti rovných pět procenta v Japonsku 4,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy