Francouzské železnice ochromila stávka

ČTK, eko
22. 11. 2005 10:12
Paříž - Francouzské železnice dnes fungují jen asi z třetiny.
Cestující na nástupišti pařížského nádraží Gare du Nord během jedné ze stávek francouzských drah.
Cestující na nástupišti pařížského nádraží Gare du Nord během jedné ze stávek francouzských drah. | Foto: Mal Langsdon/Reuters

Asi dvě třetiny francouzských železnic jsou dnes mimo provoz kvůli stávce, kterou v pondělí večer vyhlásily odborové ústředny hlavně na protest proti údajným plánům postupné privatizace železniční společnosti SNCF. Stávka byla vyhlášena na 24 hodin s možností prodlužování vždy o další den.

Postižena je hlavně vnitrostátní přeprava. Jezdí jen třetina rychlovlaků TGV a třetina až polovina regionálních spojů. Nejvíc je doprava omezena v jihovýchodní Francii. Jen částečně jezdí také pařížské příměstské vlaky, což způsobilo zahlcení dálničních příjezdů do města. V menší míře stávka zasáhla mezinárodní linky.

Gare du Nord
Gare du Nord | Foto: Aktuálně.cz

Odbory ji zahájily, přestože ministr dopravy Dominique Perbenbje písemně ujistil, že žádná privatizace SNCF se nechystá. I činitelé prezidentského paláce uvedli, že SNCF "je a zůstane veřejným podnikem". Odbory uvádějí, že stávkou chtějí také prosadit vyšší mzdy a zachování pracovních míst.

Představitelé SNCF a odborů se dnes mají sejít k dalšímu jednání o možnostech řešení. Víkendové patnáctihodinové rozhovory nikam nevedly.

 

Právě se děje

Další zprávy