USA: EU ohrožuje liberalizaci obchodu

Redakce EKO, ČTK
2. 11. 2005 20:25
Washington - USA varovaly, že uzavření mnohaletých jednání v rámci o liberalizaci světového obchodu je ohroženo.

Evropané prý nejsou schopni říci, zda se vzdají výhod, bez nichž zřejmě nebude možné dohodu uzavřít. K úspěšnému završení jednání je přitom nutné se dohodnout už příští týden.

"Tlak se stupňuje a hodiny tikají," řekl americký obchodní vyjednavač Robert Portman.

USA podle něj ukázaly, že jsou připraveny na změny tak, aby smlouva o liberalizaci světového obchodu mohla být uzavřena. "Spojené státy však nemohou úspěch jednání zajistit samy," varoval Portman.

Ve snaze dohodnout se co nejdříve na jednotném stanovisku se dnes večer sejdou v Ženevě zástupci EU, USA, Brazílie, Indie a Austrálie.

Příští týden pak bude na podobné téma v Londýně jednat skupina čtyř - tedy EU, USA, Brazílie a Indie. Právě tuto schůzku považuje Portman za klíčovou.

Klíčové zemědělství

Chudým zemím jde v nadcházejících jednání zejména o liberalizaci obchodu se zemědělskými produkty. Právě na nich tom jsou jejich ekonomiky závislé, protože často nejsou už žádné další zboží schopny nabídnout.

Zástupci EU proto minulý týden navrhli, že clo, kterým je zatížen dovoz zemědělských produktů na evropský trh, v průměru sníží o 38 procent. Později nabídli až 47 procent, Spojené státy a některé další země ale nejsou spokojeny a podotýkají, že pokud má mít liberalizace smysl, musí být ústupky větší.

Američané navrhli, že dovozní clo sníží minimálně o 54 procent.

Dotací se nevzdáme

"Upřímně: Návrh Evropské unie nevyhovuje a my očekáváme, že Brusel předloží lepší nabídku, jak umožnit přístup na svůj trh," řekl Portman.

"Nebudeme souhlasit s něčím, co nepovede ke skutečnému zlepšení přístupu na trh," dodal ministr zemědělství Mike Johanns.

Spor se vede o subvence zemědělcům, což je hlavní problém, kvůli němuž zkrachovala i předchozí jednání.  Hlavním "viníkem" je Francie, zakladatelská země evropské společenství, která si vymohla tučné dotace a odmítá se jich vzdát.

 

Právě se děje

Další zprávy